Hvaležni nagrajenec posebej za vas Foto: SOJ RTV SLO/Marko Brecelj, osebni arhiv
Hvaležni nagrajenec posebej za vas Foto: SOJ RTV SLO/Marko Brecelj, osebni arhiv

"Ježkova nagrada me je doletela po delovanju lobija" je pogovor z Armandom Šturmanom začel Brecelj. V utemeljitvi beremo, da je tokratni nagrajenec "performativni avtor nenehnega prehajanja, lahko bi rekli tudi transformacije in transgresije. S svojim na videz pobalinskim nastopaštvom vnese v rutino performativnega dogodka motnjo, njegov potek se paralaktično odkloni od načrtovane smeri oziroma poti, rezultat sta, po vsem sodeč, negotovost in rahlo nelagodje prisotnih. V tem je morda najmočnejši estetski, etični in politični dosežek Brecljeve performativne aktivnosti: s svojimi simbolnimi akcijami, ki so hkrati tudi povsem konkretne, opozori na določeno motnjo, diskonsenz, disruptnost v družbenem in političnem funkcioniranju, brez verbalnega angažmaja."

Da je nagrada prišla sramotno prepozno, ter da je odnos slovenske kulturne srenje do njega enak, kot je bil nekoč do Ježka, mu je osebno priznal sam predsednik žirije, ki Ježkovo nagrado podeljuje. Marko Brecelj temu dodaja, da je to "prva konkretna nagrada, ki jo je v Sloveniji dobil za svoje delo kot umetnik."
Marko Brecelj se sicer veseli treh tisočev evrov, "ker tona kurilnega olja košta jurja, veseli ga tudi, da bo danes popoldan šel malo na živce onim v televizijski oddaji." Nocoj bo na prvem programu nacionalna televizija predvajala integralno verzijo biografskega parlamentarca Priletni parazit, ki jo je o Breclju posnel Janez Burger. S trenutnega griča popularnosti vidi Brecelj nagrado tudi kot niz pozornosti, ki jih je deležen v letošnjem letu, ko se je razkrilo, da je neozdravljivo bolan. Ta odnos javnosti je poimenoval kot "neko blagohotnost do njegove osebe"

Nagrado bodo Breclju podelili v nedeljo v oddaji Vikend paket v neposrednem prenosu ob 17.20 na TV SLO 1. Ježkovo nagrado podeljuje RTV Slovenija v želji, da bi spodbudila izvirne dosežke in nagradila opuse v zvrsteh radijske in televizijske ustvarjalnosti, ki sledijo žlahtni tradiciji Ježkovega duha.

AŠ, MB