Stanovalci v bližini ZHZ Servisa trdijo, da se jim prah nalaga na zelenjavo. Foto: mmcrtvslo
Stanovalci v bližini ZHZ Servisa trdijo, da se jim prah nalaga na zelenjavo. Foto: mmcrtvslo

Na podobne težave so opozarjali že pred leti, ko je s spornim obratom upravljal prejšnji lastnik. Ta se je potem preselil v sosednje Bilje in halo dal najprej v najem, z letošnjim letom pa jo je najemnik odkupil. Napetosti med obema stranema poskušajo reševati tudi na občini Renče - Vogrsko.

Stanovalci v bližini podjetja ZHZ Servis v naselju Martinuči na Goriškem so odločeni, da mora tamkajšnja proizvodnja proč: "Prah je, nalaga se nam na zelenjavo, nalaga se nam na strehe, na perilo, ki ga sušimo zunaj. Tako da, ja, imamo smrad, danes zeleno, jutri rdečo barvo na zelenjavi," se priduša Tina Skubin, Miran Zavrtanik pa opozarja na težave s tovornim prometom: "V naši hiši občutimo tresljaje tovornjakov, pešci, kolesarji se morajo umikati s cestišča, vsak dan pripelje vsaj en priklopnik, pa tudi več manjših kamionov."

V podjetju s šestimi zaposlenimi se ukvarjajo s potopnim barvanjem železnih izdelkov. Barve so na vodni osnovi, priklopniki pridejo enkrat do dvakrat na teden, trdi lastnik podjetja, Hari Kogoj: "Nikoli nismo opazili, da bi prah uhajal iz komor in skozi filtre. Tudi na zelenjavi ne morejo imeti ostankov barv. Kaj bi bilo moteče, ne vem, saj hrupa niti ni."

Tudi inšpekcija do zdaj ni ugotovila nobenih nepravilnosti, dodajajo še v podjetju ZHZ Servis. Na občini Renče - Vogrsko čakajo na končne odločbe inšpekcijskih služb in se dogovarjajo za srečanje obeh strani, pravi župan Tarik Žigon: "Verjetno kar na samem kraju, da se krajani seznanijo o tamkajšnji proizvodnji in o vplivih na okolje."

Nepravilnosti z obremenjevanjem zraka niso ugotovili, lastnika so opozorili le na manjše neskladnosti v ravnanju z odpadki, so nam sporočili z inšpektorata za okolje in prostor.

Valter Pregelj