Foto: MMC RTV SLO
Foto: MMC RTV SLO

Z nestrpnostjo jo pričakujejo tudi domačini, ki na nujnost te poti že več let opozarjajo. Namero občine, da bi projekt izvedli v celoti, so prekrižali lastniki zemljišč, saj vsi niso podpisali potrebnih soglasij.

Vipavska občina načrtuje ureditev dober kilometer in pol dolge kolesarske poti in pešpoti od vojašnice v Vipavi do strnjenega dela vasi Vrhpolje. Župan Goran Kodelja je povedal: "Široka bo 2,5 metra, od cestišča bo odmaknjena z zelenim pasom in razsvetljena z novo javno razsvetljavo."

S tem bodo precej izboljšali varnost pešcev, je povedal domačin in občinski svetnik Anton Lavrenčič: "Cesta je ravna, tudi jaz večkrat vozim tam, in včasih dosegamo velike hitrosti. Posebno v večernih urah je zelo nevarno, ker ne vidiš pešca. Na žalost se je nekaj let nazaj zgodila tudi tragična nesreča. Od takrat si res želimo pločnik, prosili smo že prejšnjega župana, pa ni bilo denarja."

Projekt je občina želela izpeljati v celoti, vendar se je zapletlo pri pridobivanju soglasij lastnikov zemljišč, pojasnjuje Kodelja: "Računam, da bomo z njimi še dosegli dogovor o projektu v naslednji fazi, vendar če smo želeli projekt premakniti z mrtve točke, smo ga morali razdeliti na dva dela. In sicer do polovice ceste Vipava - Vrhpolje imamo vsa soglasja in bomo šli v pridobivanje gradbenega dovoljenja. Mislim, da bomo poleti začeli z deli."

Ko bodo prejeli še preostala soglasja, bodo podali vlogo za gradbeno dovoljenje še za drugo polovico proti Vrhpolju, dodaja Kodelja. Za projekt je v občina v letošnjem proračunu namenila 400 tisoč evrov, enak znesek pa še prihodnje leto.

Karin Zorn Čebokli