Občina vidi potencial za ureditev prostorov za dnevne aktivnosti mladih v prizidku dvorane šolskega centra. Foto: Gimnazija Tolmin
Občina vidi potencial za ureditev prostorov za dnevne aktivnosti mladih v prizidku dvorane šolskega centra. Foto: Gimnazija Tolmin

Pisarna Kluba tolminskih študentov (KTŠ) in center za otroke Mala hiša trenutno delujeta v dotrajani baraki v športnem parku Brajda, ki pa jo bodo v sklopu celovite prenove stadiona podrli. Potem ko so pred leti oživili prostor Tropicana v objektu Paradiso blizu Sotočja, lani jeseni ga je kupila Občina Tolmin, je ta ostal brez uporabnega dovoljenja. Predsednik KTŠ Domen Fortunat zato poudarja, da bi nujno potrebovali prostor za koncerte. "Se pravi za 200 do 550 obiskovalcev. Želimo pa si tudi prostor, kjer bi lahko organizirali kake tečaje, delavnice, kjer bi imeli na voljo projektor, računalnike, nek prostor, kjer bi se družili, povezovali, skupaj delali. Lahko rečemo, da mora biti izven mesta 'žur plac' in v centru mesta prostor za dnevno druženje."

Tudi dijaki pogrešajo prostor za skupno učenje in druženje, dodaja Ema Šuligoj, predsednica dijaške organizacije Gimnazije Tolmin. "Kjer bi igrali karte, biljard, pikado. Hkrati bi si želeli tudi žur plac, kjer bi se sprostili v miru."

Vse dejavnosti bi težko združili na enem mestu, meni župan Občine Tolmin, Uroš Brežan. "Se pa lahko najde prostor, v tem trenutku sicer manjka, za dnevne mladinske dejavnosti. Sam tu vidim potencial v prizidku dvorane šolskega centra v Tolminu, kjer so prostori, ki se jih lahko temu nameni."

A vprašanje je, ali bi se s temi prostori poistovetili mladi. Zamisli iščejo tudi pri drugih mladinskih centrih po Sloveniji, v okviru katerih delujejo še hostli, bari, coworking prostori in druge dejavnosti.

Mariša Bizjak