Leta 2019 je na Cerju izbruhnil požar, pogorelo je sto hektarov borovega gozda in listavcev. Foto: Marjana Grčman
Leta 2019 je na Cerju izbruhnil požar, pogorelo je sto hektarov borovega gozda in listavcev. Foto: Marjana Grčman

Udeleženci so tudi sadili drevesa v okviru vseslovenske akcije Drevo za Cerje. Slovenske gozdarske organizacije so se odločile, da ob mednarodnem dnevu gozdov, ki ga obeležujemo deveto leto, osrednje srečanje pripravijo ob pomniku miru na Cerju.

Zakaj pojasnjuje vodja službe za gojenje gozdov na Zavodu za gozdove Slovenije Andrej Breznikar: "Smo pa izbrali to lokacijo za predstavitev Mednarodnega dneva gozdov ravno zaradi tega, ker pač pomeni tisto, s čimer se gozdarska stroka danes ukvarja. To pa je obnova in nega poškodovanih gozdov, ki so bili prizadeti v naravnih ujmah."

V katastrofalnem požaru je na območju Cerja zgorelo sto hektarov gozda. V okviru vseslovenske akcije Drevo za Cerje naj bi ponovno pogozdili 20 hektarov pogorišča. Doslej so posadili že več kot 12 tisoč novih sadik, kar predstavlja polovico načrtovanega. Kakšno pa je stanje slovenskih gozdov? "Slovenski gozdovi so v dobrem stanju, so vitalni, odporni. Edini problem so naravne ujme, ki nas vse pogosteje dosežejo. Tako v obliki žledolomov, vetrolomov, napada podlubnikov, pozimi tudi snegolomov." pojasnjuje Breznikar.

Pogozdovanje na Cerju, tudi danes so udeleženci sadili drevesa, je odličen primer obnove. Projekt Drevo za Cerje je letos prepoznan kot eden najboljših primerov zelenih praks na Green Destinations Days v Berlinu.

Ingrid Kašca Bucik