Dodatek za delo v rizičnih razmerah občine izplačujejo na podlagi različnih kriterijev. Foto: EPA
Dodatek za delo v rizičnih razmerah občine izplačujejo na podlagi različnih kriterijev. Foto: EPA

Dodatki za rizično delo med javnimi uslužbenci sprožajo veliko slabe volje. Navodil ni, zato si kolektivno pogodbo v javnem sektorju, ki določa ta dodatek, ravnatelji, direktorji, župani in drugi razlagajo vsak po svoje.

Tako je, recimo, v občini Ajdovščina v drugem valu dodatek za rizično delo dobil samo en javni uslužbenec, v novogoriški mestni občini pa ga je dobilo 91 zaposlenih. Še bolj bode v oči podatek, da je računovodkinja na eni od osnovnih šol dobila 800 evrov mesečnega dodatka za rizično delo, čeprav sploh ni bila v stiku ne z učenci ne z učitelji.

Primerjave o tako imenovanem covidnem dodatku med samimi šolami in občinami niso enoznačne. V mestni občini Nova Gorica so recimo v drugem valu stoodstotni dodatek prejeli le štirje občinski redarji in inšpektorji, 80 od 95 zaposlenih pa je dobilo plačilo za 20 odstotkov njihovega dela, ki so ga opravili v nevarnih pogojih. Direktor občinske uprave Marko Mikulin: "Gre za ure, ko je bilo dejansko opravljeno delo v navedenih pogojih. Podobno so dodatke za rizično delo izplačevale vse občine na ožjem Goriškem."

V Ajdovščini pa se je župan Tadej Beočanin odločil drugače: "Moja ocena je, da tisti, ki ne delajo na terenu oz. neposredno ne izvajajo nalog, povezanih z reševanjem epidemije koronavirusne bolezni, niso ogroženi. Zato ostali niso dobili teh dodatkov."

Od 46 zaposlenih je zato v Ajdovščini dodatek dobil le en uslužbenec, in sicer zaposlen v civilni zaščiti. V tej občini so za mesec februar na MF poslali zahtevek za dodatke v višini 900 evrov, v Novi Gorici pa za 23 tisoč. Da si dodatke za delo v rizičnih razmerah v višini 65-odstotne urne postavke osnovne plače razlaga vsak po svoje, nam je potrdila tudi ravnateljica ajdovske osnovne šole Irena Kodele Krašna: "Ker ni bilo jasnih navodil, zgolj, da ravnatelj oceni, v kolikšni meri je nekdo delal v nevarnih pogojih … seveda si to lahko interpretiramo zelo drugače."

Omenjena ravnateljica je še prepričana, da bi moral biti dodatek fiksen. Dogaja se namreč, da sta dva učitelja izpostavljena istim rizičnim pogojem dela, vendar ima eden od njiju veliko višji dodatek samo zato, ker ima višjo osnovo plačo.

Nataša Uršič