Slovenska društva pripravljajo številne kulturne proslave, razstave, mladinske delavnice, pa tudi tradicionalne prireditve. Foto: SVSD /Barbara Kampos
Slovenska društva pripravljajo številne kulturne proslave, razstave, mladinske delavnice, pa tudi tradicionalne prireditve. Foto: SVSD /Barbara Kampos

Svoje programe je na razpisu sveta za manjšine na Hrvaškem letos prijavilo osem slovenskih društev, je povedala predsednica Zveze slovenskih društev, Barbara Riman: "Letos smo pridobili okrog 120 tisoč evrov. Na ta razpis se ne prijavijo vsa društva, ker je to bolj zahtevno."

Poleg številnih administrativnih težav morajo društva izpolnjevati tudi druge pogoje, dodaja Rimanova: "Da delujejo več kot pet let in imajo vpisanih vsaj 20 pripadnikov slovenske manjšine na tem geografskem območju, imajo stalno prebivališče in so obenem tudi v volilnem imeniku. Glede imenika, pogosto se zelo hitro spremeni ta pripadnost, za katero se je posameznik odločil. Tako društva pogosto ne vedo, kako se izboriti v teh situacijah."

Predvidoma jeseni naj bi na Hrvaškem izvedli tudi popis prebivalstva. "Za slovensko manjšino je to na nek način pomembno, saj so določene pravice povezane s številom v posameznih županijah, mestih, občinah. To je predvsem povezano z možnostjo, da imamo predstavnika slovenske manjšine," še poudarja Rimanova.

V programih, ki so jih na razpis prijavila društva, so razvejane kulturne dejavnosti, ki jih izvajajo, razstave, mladinske delavnice, pa tudi tradicionalne prireditve, kot so dnevi slovenske kulture in likovne kolonije.

Tjaša Lotrič