Oznaka za postajo, kjer se lahko otroci pridružijo skupini z odraslim spremljevalcem in nadaljujejo pot do šole. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič
Oznaka za postajo, kjer se lahko otroci pridružijo skupini z odraslim spremljevalcem in nadaljujejo pot do šole. Foto: Radio Koper/Nataša Uršič

V Mestni občini Nova Gorica ter v občinah Tolmin in Kanal so tako ponovno organizirali pešbus. Ta med drugim skrbi za zdravje in dobro počutje otrok, spodbuja medgeneracijsko druženje in povezovanje ter varuje okolje.

Pešbus, ki že nekaj let poteka tudi v severnoprimorskih občinah, je način organizirane hoje v šolo za najmlajše v spremstvu odraslih. V Tolminu vozi že tretje leto. Vodja oddelka za okolje in prostor na tolminski občini Sanja Sivec Levpušček: "V lanskem letu je bilo na progo pešbusa prijavljenih 26 otrok. Letos je prijavljenih 35 otrok, kar pomeni, da je projekt dobro zaživel in da je učencem in staršem to všeč in da ga podpirajo."Pešbus poteka po štirih linijah. "Ki vodijo iz različnih smeri Tolmina in se vse štiri združijo na varni poti v šolo, to je ob poti, ki pelje ob športnem parku Brajda do šole."

V novogoriški občini bo pešbus v organizaciji e-Hiše z vožnjami začel v ponedeljek. Koordinator Primož Brankovič pojasnjuje: "Nova Gorica je zelo hvaležno mesto za gibanje, je dokaj ravninska, kolesarske steze so dobro urejene. Dejansko se v Novi Gorici veliko hodi peš, tudi otroci. S tem poskušamo še dodatno motivirati tiste, ki tega ne delajo redno, da bi začeli še več hodit peš." V akcijo so vključene Osnovna šola Frana Erjavca, Osnovna šola Milojke Štrukelj oziroma podružnična šola Ledine in Osnovna šola Solkan. "Do vseh treh šol grejo trase. Malo se prilagodimo tudi glede na to, kje otroci živijo. Da so prijazne, nek kompromis se vedno najde, da so vsi udeleženci zadovoljni."

Pešbus bo en teden potekal tudi na osnovnih šolah Most na Soči, Kanal in Deskle.

Meta Škvarč