Zbiralniki za elektronske odpadke, ki jih bodo namestili v koprski občini. Foto: Vojko Rotar, Marjetica Koper Foto:
Zbiralniki za elektronske odpadke, ki jih bodo namestili v koprski občini. Foto: Vojko Rotar, Marjetica Koper Foto:

Količina odpadnih baterij in drugih elektronskih odpadkov je vsako leto večja. Nemalokrat ti odpadki končajo med mešanimi komunalnimi odpadki ali na divjih odlagališčih, škodljive snovi iz teh odpadkov pa onesnažijo tla ali vodo.

V okviru evropskega projekta, ki spodbuja ločevanje e-odpadkov, je družba Zeos začela postavljati ulične zbiralnike. Ti bodo namenjeni predvsem manjšim električnim in elektronskim napravam, baterijam in akumulatorjem. V vseh štirih občinah Slovenske Istre jih bodo skupno postavili 28, tako na ekoloških otokih v mestnih središčih kot na podeželju.

V Izoli bodo na primer postavili pet takih zbiralnikov, je povedal direktor izolske Komunale in razložil, kako količina e- odpadkov raste v njegovi občini: "Če smo še v letu 2014 zbrali 13 ton tovrstnih zavrženih izdelkov, je bilo v letu 2015 teh več kot 20 ton. Zagotovo je namen tega projekta zbrati še večje količine električne in elektronske opreme, ki bi lahko sicer bila neprimerno odvržena, ali v druge zabojnike ali, še huje, v naravo."

Zbiralniki so med pomembnimi pridobitvami pri skrbi za varovanje okolja, meni Linda Rotter iz ankaranske občine. S projektom E-cikliraj in postavitvijo uličnih zbiralnikov želijo predvsem spremeniti navade potrošnikov, pa pravi direktor družbe Zeos, Emil Šehić.