Mlade sadike za zeleno Cerje. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Mlade sadike za zeleno Cerje. Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

V času, ko je Kras odet v žareče barve ruja, ponuja Cerje žalostno sliko pogorišča. Akcija Drevo za Cerje je odmevala po vsej državi in tudi tujini. Oglasili so se številni donatorji in podarili sadike. Na Cerje je prišlo danes veliko prostovoljcev. V.d. direktorice Zavoda za turizem občine Miren Kostanjevica Ariana B. Suhadolnik:

"Izredno lep odziv, nas je razveselil in s tem nekako tudi utrdil upanje, da nam bo vendarle uspelo vnesti nekaj novega življenja na pogorišče še pred zimo. Danes je z nami preko 300 prostovoljcev. Med njimi je bil tudi minister za okolje Simon Zajc in pošalili smo, da je mogoče eden redkih ministrov, ki je prešel od besed k dejanjem. Z nami so predstavniki Zavoda za gozdove, ki tudi nudijo strokovno pomoč pri saditvi. Prostovoljci so prinesli s seboj orodje. Mi smo nabavili sadike, zemljo, gnojila, količke, trakove za vezanje. Čutiti je veliko dobre volje in to je zagotovo dobra popotnica novim drevescem."

Da bi zacelili to veliko rano bi potrebovali kar 40 tisoč sadik. Danes drevesa sadijo prvič, a gotovo ne zadnjič, pravi Suhadolnikova:

"Res je, danes sadimo prvo pošiljko. Prvih 200 dreves bo našlo nov dom v Drevoredu hvaležnosti, v zaledju pa računamo, da nam bo uspelo posaditi 10 tisoč sadik, ki jih je preskrbel Zavod za gozdove Slovenije."

Za lopato je poprijel tudi Marko Kobe iz Novega mesta, ki je na Cerje prinesel dve stari slovenski sorti dreves:

"Danes je težko najti stare sorte, ker teh dreves, ki imajo dovolj plodov in dovolj semena, da bi jih lahko razmnožili, ni veliko in tudi s strani stroke niso vsa izbrana. Tega sem se lotil pred nekaj leti , čeprav nisem ravno iz gozdarskega poklica, ampak iz biotehničnega, bolj živinorejske smeri, kar sem v zadnjem času opustil. Zelo so me razveselila drevesa in gozdovi. Zavzemam se v glavnem za to, da bi se razmnožili mešani gozdovi. Monokulture so zelo občutljive, saj so podvržene mnogim napadom raznih bolezni in škodljivcev. Mešani gozd pa posamezna drevesa mnogo bolje ščiti. Jaz osebno sem se pa, po nasvetu svojega sina Jurija, lotil dveh sort: breka in skorša, ki sta na Krasu ali pa v obmorskih krajih Slovenija doma, vendar sta v preteklosti žal v precejšnji meri izginili. Gre za dve zelo koristni sorti dreves. Imata lepe plodove, užitne, ki so morda danes bolj zanimive za živali kot za ljudi."

Saditev novih dreves se bo na Cerju nadaljevala.

Ivana Zajc