Kraška hiša, Repen Foto: Primorski dnevnik
Kraška hiša, Repen Foto: Primorski dnevnik

V Repnu na Tržaškem Krasu je že vse pripravljeno za štiridnevno praznovanje pol stoletja Kraške hiše in Kraške ohceti, ki bo, jubileju navkljub, brez ohceti. V tradicionalnem nedeljskem sprevodu pričakujejo številne domače narodne noše in obiskovalce tudi iz sosednjih slovenskih krajev.

Kraška hiša bo danes odprla svoja vrata, enako vaški borjači in domačije, saj se začenja praznik, ki že 50 let združuje vso vas in v njem sodelujejo vsi. Ta največja etnografska prireditev rojakov v Italiji bo letos okrnjena, saj za pravo poroko po sto in več let starih običajih nimajo neveste in ženina. Domači župan : "To nam je zelo žal, ampak skušamo s to obletnico spodbuditi, upamo, kakšen mlad par, da bi se odločil, in smo že pripravljeni drugo leto organizirati Kraško ohcet."

Organizatorji prireditve napovedujejo vsaj del programa, s katerim ohranjajo domače ženitovanjske običaje. Slišati bo podoknico, videti razstavo v poklon prednikom in krajevni noši. Vrhunec dogajanja bo nedeljski sprevod narodnih noš do cerkve na Tabru in slovesna maša. Predsednik Zadruge Naš Kras Edi Kraus: "Upam, to je za nas najbolj pomembno, da bo velika prisotnost narodnih noš, kar dokazuje našo prisotnost na tem teritoriju. Če se bo ta model obnesel, ga bomo imeli potem vedno kot rezervni model."

Pregledni sprehod po Kraški ohceti ponuja knjiga Vesne Guštin Grilanc, ki je ob toplem sprejemu, tudi nekdanjih poročnih parov, izšla na pragu poletja.

Prispevek Mirjam Muženič: