Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Prisotni so znova opozorili na pomen ozaveščanja prebivalstva o podnebnih spremembah in njihovih posledicah, ki kličejo po učinkovitem in hitrem ukrepanju. Po oceni Direkcije za vode bo strategija prilagajanja na podnebne spremembe vzdolž obale in v zaledju pripravljena čez tri leta.

Na Direkciji za vode trenutno pripravljajo razpis za izdelavo strategije, ki bo podala predvsem konkretne odgovore, kako pred visokimi vodami zaščititi določene dele obale. Direktor Roman Kramer je povedal: "Pokazala bo, kateri deli obale so tisti, kjer se bo neka dejavnost oz. raba prilagodila, in kateri bodo tisti, ki jih bomo prepustili naravi in bo morje zalilo kopno."

V zadnjih 25 letih se je gladina morja ob slovenski obali dvignila za 12 centimetrov in pol. Do leta 2050 bo po izračunih višja še za 30 do 50 centimetrov, do konca stoletja pa do 80. Današnje stoletne poplave bodo torej 20-krat pogostejše. Direktor Agencije za okolje Joško Knez je razložil: "Če bi se gladina do konca stoletja dvignila za en meter, bi to pomenilo, da bi bil Tartinijev trg vsak dan pod vodo."

Poplave prinašajo veliko gmotno škodo in obenem nelagodje, je spomnil piranski župan Đenio Zadkovič: "Na lokalni ravni skušamo nekaj pač preprečiti, a narava je močnejša, zato kličemo na pomoč državo. Moram reči, da res prihaja na pomoč."

Na dvig morske gladine opozarjajo oznake najvišjih voda, ki so jih v okviru foruma EUSAIR postavili lani v sodelovanju z občinami, s šolami in civilno zaščito. Prenovljene table 'Varujmo morje' pa so tudi opozorilo na krhkost obalnega območja zaradi onesnaževanja in pritiskov s kopnega in z morja. Riba na tabli predstavlja tuno, ki je zaradi prelova ni več v našem morju. Pobudnik projekta je Mitja Bricelj z ministrstva za okolje in prostor: "S tem smo želeli opozoriti, da je treba v meddržavnem usklajevanju prostorskih načrtov za morje v teh modrih koridorjih opredeliti režime tudi za tune, da bodo priplavale v Tržaški zaliv."

Prenovo tabel je omogočila Evropska unija v sodelovanju z Občino Izola, ki je tudi organizirala dvodnevni Forum EUSAIR.

Lea Širok