Pred OŠ Bogomirja Magajne so najmlajši primorski kolesarji prikazali svoje spretnosti. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič
Pred OŠ Bogomirja Magajne so najmlajši primorski kolesarji prikazali svoje spretnosti. Foto: Radio Koper/Tjaša Lotrič

Mladi kolesarji so med ranljivejšimi skupinami v prometu. Da bi utrdili znanje o varnosti na cestah, že šesto leto poteka program Varno na kolesu. Iz zahodnega dela Slovenije letos sodeluje skupno 500 otrok, ki bodo kolesarski izpit še opravljali. Pred osnovno šolo Bogomirja Magajne v Divači so se učenci iz 14 šol Obalno-Kraške, Notranjske in Goriške regije preizkusili v spretnostni vožnji na kolesu.

V okviru programa Varno na kolo so učenci skupaj z mentorji v domačih krajih opravili različne naloge. Učitelj iz šole Antona Žnideršiča iz Ilirske Bistrice: "Po vaseh smo gledali nevarne točke, tako da se otroci in tudi starši bolj zavedajo teh nevarnih točk. To smo vse poslikali, dali v šolsko dokumentacijo ..."

Na lokalni ravni se ob opozarjanju šol uresničujejo tudi spremembe, pravi vodja programa Tanja Medved: "Dobivamo informacije, da se kje tudi kakšen odsek ceste izboljšal ali pa da se je naredila kje kakšna dodatna označba, tako da je vse skupaj za učence bolj pregledno."

Tovrstni preventivni programi so zelo dobrodošli, meni mentorica divaške šole Mirjam Trampuš: "V zadnjih letih so otroci veliko bolj zavzeti, nosijo čelado. Pred desetimi leti tukaj v Divači tega ni bilo. Kar brez čelade so vozili in nekaj nesreč je bilo."

Učenci so se ob pridobljenem znanju razveselili tudi priznanj, najuspešnejše šole pa bodo nagrajene na zaključni prireditvi konec maja.

Prispevek Tjaše Lotrič (tudi z izjavami mladih udeležencev spretnostne vožnje):