Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Dogodek so poimenovali Na temni strani zaslona in ob tem poudarili, da se zadnja leta veliko dela na razvoju računalniških in spletnih vsebin za slepe in slabovidne - tako za preživljanje prostega časa kot v učne namene.

Ali osebe z okvaro vida lahko igrajo računalniške igrice, je bilo uvodno vprašanje dopoldanskega srečanja na to temo v prostorih novogoriškega društva slepih in slabovidnih. Vida Batistič, ki je ostala brez vida v zgodnjem otroštvu, odgovarja pritrdilno, za slepe prilagojena igrica Feer pa se ji zdi zelo zanimiva: "Ker, prvo, moraš biti zelo osredotočen na zvok pa tudi na hitrost, da slišiš, v kateri smeri ti tisti strahec poje, ne. Konec koncev ti tudi samozavest rase, ne."

V zadnjem letu, dveh se veliko dela na prilagoditvi video iger za videče in tudi za slepe, poudarja 24-letni Miha Srebrnjak iz okolice Novega mesta: "V bistvu se je potrebno prilagoditi na povsem nove občutke, bom rekel. Dela se na tem, da bomo lahko enakopravni eni z drugimi, a seveda bo to še nekaj časa trajalo. Ampak glede na tehnologijo, ki se zdaj razvija, gremo v pravo smer, da bo to kmalu dostopno za vse nas."

"Za slepe najbolj prilagojena je ta hip igrica 'The last of us 2' za igralno konzolo playstation štiri," dodaja še Miha. Predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica, Igor Miljavec, pa: "Mislim, da slepi in slabovidni, če jim je prilagojeno, lahko uporabljajo različne pripomočke. Tako tudi računalniške igrice, kar želimo prikazati širši javnosti v Sloveniji."

Ob tem v društvu še opozarjajo, da bi morali pri uvajanju digitalizacije bolj upoštevati uporabnike.

Valter Pregelj