Roberto Battelli v Državnem zboru. Foto: BoBo
Roberto Battelli v Državnem zboru. Foto: BoBo

Na glasovnicah, ki jih bodo na bližnjih parlamentarnih volitvah dobili člani italijanske narodne skupnosti, bo tokrat zagotovo novo ime. , ki je nekajkrat tudi edini kandidat, je za Radio Capodistria napovedal, da ne bo več kandidiral. Od poslanskih klopi se poslavlja po neprekinjenih 28 letih.

Roberto Battelli je veteran med poslanci. Italijansko narodno skupnost v Sloveniji v parlamentu zastopa vse od začetkov. Leta 1990 je bil izvoljen v takratni družbenopolitični zbor Socialistične republike Slovenije, dve leti kasneje je postal poslanec v prvem sklicu državnega zbora. In v njem ostal vse do danes. Po kar sedmih zaporednih mandatih Battellija ne bo na listi kandidatov letošnjih parlamentarnih volitev.

"V naslednjem mandatu me v državnem zboru ne bo. Imam dva čudovita vnuka, zdaj se jima bom posvetil in užival v pokoju. Ne zmorem več dajati. Malo se bom umiril."

Kdo se bo podal v boj za njegovega naslednika na državnozborskem sedežu, rezerviranem za pripadnike italijanske narodne skupnosti, še ni znano. Koprski podžupan in predsednik Obalne samoupravne skupnosti Italijanov Alberto Scheriani nam je povedal, da se o morebitni kandidaturi še ni odločil. Da je še prezgodaj, je odgovoril tudi predsednik izvršnega odbora Unije Italijanov Maurizio Tremul. Luka Juri, ki je kandidiral za poslanca v italijanskem parlamentu, pa pravi, da ga za zdaj to mesto ne zanima.

Barbara Kampos