Foto: Ljudska univerza Ajdovščina/Jan Čermelj
Foto: Ljudska univerza Ajdovščina/Jan Čermelj

PUM-O je namenjen mladim od 15. do 26. leta, ki so pustili šolanje ali imajo težave z iskanjem zaposlitve. Pomaga jim premagati stigmo izključenosti iz družbe, kar je doživela ena od udeleženk:

"Ko sem končala šolo, sem se skrivala doma, nikamor nisem hotela iti. PUM-O mi je pomagal, da sem bolj samozavestna in se imam rada."

Na Primorskem program PUM-O izvajajo v Kopru, Postojni in Ajdovščini. Na Ljudski univerzi Ajdovščina z mladimi dela Mojca Krapež, ki je opisala svoj poklic:

"Zahteva veliko poslušanja, pa tudi trdnost, dajanje spodbud samim udeležencem, da so pozitivni, ne glede na to, kar se je zgodilo."

PUM je bil sprva financiran iz državnega proračuna. Iz njega je nastal PUM-O, ki pa ga izvajajo kot evropski projekt. Zato se delo z mladimi včasih prekine tudi za več mesecev, kadru pa ne morejo zagotoviti stalne zaposlitve, opozarja direktorica Ljudske univerze Ajdovščina Eva Mermolja:

"Dolgoročni interes je, da se program PUM izvaja kot javno veljavni program za mlajše odrasle, da pride v financiranje ministrstva."

S tem se strinja tudi Natalija Žalec z Andragoškega centra Slovenije, kjer so program ustanovili. Mlade obravnava celostno, je poudarila:

"Tisto, kar danes človek potrebuje, je neko zaupanje vase, je dobra samopodoba."

Foto: Ljudska univerza Ajdovščina/Jan Čermelj
Foto: Ljudska univerza Ajdovščina/Jan Čermelj

V 20 letih delovanja je PUM-O pomagal 10.000 mladim po vsej Sloveniji.