Kris se končno odpravlja na zdravljenje v ZDA. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan
Kris se končno odpravlja na zdravljenje v ZDA. Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Krisa čaka približno dvomesečno zdravljenje z najdražjim enkratnim zdravilom v zgodovini. Približno ob 12-ih bo z Brniškega letališča proti Los Angelesu vzletelo zasebno letalo srbskega podjetnika. Tudi to je ena od donacij, ki se jih je v nekaj tednih nabralo za skoraj 4 milijone evrov.

Krisova zgodba se je dotaknila vseh. Društvo Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki je v začetku oktobra na družabno omrežje Facebook objavilo poziv za zbiranje sredstev. Predsednica Larisa Štoka ni pričakovala takega odziva. Takrat je povedala: »Niti v najlepših sanjah si ne bi upali sanjati česa takega, kar se je potem zgodilo. Še prvo jutro po prvi objavi smo jokali za prvih 8000 evrov. Znesek se je nato povečeval iz sekunde v sekundo"

Znesek je v nekaj dneh dosegel želeno in potrebno vsoto, dobra 2 milijona evrov. Kljub temu donacije niso prenehale prihajati. Društvo je sporočilo, da bo pomagalo še drugim otrokom. Potem je v javnosti završal dvom: ali bo denar obdavčen? Društvo še nima statusa humanitarne organizacije. Miriti sta morala finančna uprava in celo predsednik vlade.

Pogodbo o prenakazilu sredstev, ki je natančno opredelila vse pogoje plačevanja, je Palčica zaupala Društvu prijateljev mladine Slovenije. Med čakanjem datuma za sprejem v bolnišnico je družba Novartis sporočila, da so pri otrocih med drugim in petim letom začasno ustavili študijo s tem zdravilom. To ne vpliva na Krisa, ki mora Zolgensma dobiti pred novim letom, ko še ne bo dopolnil dveh let, je zagotovila mama Ana Jerak in v čakanju na odhod še dejala: "Že prej smo vedeli, da imamo okoli sebe res lep krog ljudi. In po vsem tem smo ugotovili, da imamo prijateljev še več. V vsej zgodbi pa smo predvsem spoznali, da je res veliko ljudi pripravljenih pomagati in so res lepi občutki."

Družina bo dva meseca bivala v Los Angelesu. Tamkajšnja klinika se je prva odzvala s predračunom. Kris bo neprestano pod budnim zdravniškim nadzorom. Namen zdravljenja je ustaviti potek bolezni. Srečno pot, Kris!

Mateja Brežan