Fakultete Univerze na Primorskem obiskuje šest tisoč študentov. Prosilcev za namestitev v študentskih sobah pa je vsaj za tisoč več, kot jih ponujajo. Foto: Radio Koper
Fakultete Univerze na Primorskem obiskuje šest tisoč študentov. Prosilcev za namestitev v študentskih sobah pa je vsaj za tisoč več, kot jih ponujajo. Foto: Radio Koper

Študentka Nikolina se je zelo razveselila novice konec aprila, da bodo študentski domovi v maju za vse ponovno odprli svoja vrata, saj je takrat začela upati, da bo tudi sama prejela obvestilo za vselitev, kar se je pred tednom tudi zgodilo: "Srčno upam, da bodo razmere omogočale tudi nadaljnje delovanje študentskih domov in da bo čim večjemu številu omogočeno bivanje."

V treh študentskih domovih Univerze na Primorskem je zagotovljenih 384 postelj. Pomagajo si še z dijaškimi domovi, kjer je cena bivanja še vedno ugodna, z zasebniki in zasebnimi študentskimi domovi. Še vedno pa je okoli 1000 postelj manj od povpraševanja, je povedal direktor Študentskih domov Univerze na Primorskem Viljem Tisnikar: "Teh mest je pač premalo in ta so cenovno najbolj ugodna in prilagojena potrebam študentov. Ta manko morajo reševati zasebne namestitve, ki pa iščejo tudi zaslužek v turizmu. Študentom konkurirajo turisti iz celega sveta, tako pri ceni kot terminih."

Da bi bili študenti bolj konkurenčni na trgu, so zato študentski domovi na rektorski konferenci predlagali, da bi sobodajalcem, ki pod streho vzamejo študente, omogočili davčno olajšavo. Za oddajanje sobe študentom pa Koprčanka Marina ni imela pomislekov, študentje so pri njej že dobrih 10 let: "Dobim jih v prvem letniku in so do konca pri meni. Tudi čez poletje jih ne vržem ven."

Študenti so še izpostavili, da upajo, da bodo prejeli vse potrebne informacije dovolj zgodaj; tako si bodo lahko uredili vse potrebno za uspešen vstop v novo študijsko leto.

Vesna Potočar Godnič