Poleg tovornih ladij, ki pristajajo v tržaškem in koprskem pristanišču, so na morju večinoma le še ribiči. Koprski pomorski policisti v zadnjih dneh tako ne beležijo navtičnega turizma. Sicer pa od prejšnjega tedna tudi za osebe, ki v Slovenijo vstopajo na morskih mejnih prehodih, veljajo določila protokola obravnave državljanov in tujcev ob vstopu v državo v času epidemije.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tovorni promet poteka nemoteno, vendar posadke preventivno ne zapuščajo ladij v času priveza v koprskem pristanišču, so nam pojasnili na koprski policijski upravi. Tudi za navtični turizem oziroma rekreativno plovbo ni izrecne prepovedi. Vendar morebitne navtične turiste na obeh mednarodnih morskih mejnih prehodih, v Piranu in Kopru, od prejšnjega tedna obravnavajo po enakem postopku za zajezitev širjenja pandemije kot osebe na kopenskih mejnih točkah ob vstopu v državo.

Tudi na Upravi za pomorstvo ugotavljajo, da rekreativni morjeplovci in ljubitelji morskih športov v veliki meri upoštevajo priporočila. Direktor Jadran Klinec: "Zdaj je nujno zagotavljanje delovanja gospodarstva, v tem primeru delovanja Luke Koper. Zato pozivamo vse morjeplovce, da se vzdržijo v času pandemije tudi aktivnosti na morju."

Izolska občina je sicer prepovedala rekreativno plovbo in morske športne dejavnosti v svojem akvatoriju. Odločitev o takšni prepovedi za celotno slovensko morje pa je v rokah vlade. Klinec razloži: "Pripravljen imamo predlog popolne prepovedi plutja, v kolikor bi se izkazalo, da se ljudje ne držijo priporočil."

Tudi Uprava za pomorstvo v teh dneh dela v prilagojenih pogojih. Pomorščakom, ki plujejo, sproti nudijo potrebno podporo. Po sprostitvi ukrepov pa med drugim pričakujejo velik naval pri izpitih za voditelja čolna, saj jih že dober mesec dni ne izvajajo. Klinec nam je povedal: "Če se bodo ukrepi sprostili v maju, bomo poskusili opraviti kar se da v maju in v začetku junija, ker se potem začne ogromno dela tudi na morju."

Razpisali bodo več izpitnih rokov, delali bodo v povečanem obsegu. Pri tem jim bo v veliko pomoč, poudarja Klinec, če bodo pred sezono zaključili tudi selitev v nove prostore.

Lea Širok