Ob svojih začetkih je bila TV Koper-Capodistria posebnost v evropskem prostoru na stičišču treh držav, svoje poslanstvo pa ohranja še danes. Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin
Ob svojih začetkih je bila TV Koper-Capodistria posebnost v evropskem prostoru na stičišču treh držav, svoje poslanstvo pa ohranja še danes. Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin

Na 27. kanalu je z oddajnika na Nanosu pred 50 leti začela oddajati TV Koper-Capodistria. V programu je bil sprva na sporedu dnevnik v italijanskem jeziku, namenjen italijanski narodni skupnosti. Slovencem v Italiji pa je bila pet let kasneje posvečena informativna oddaja "Odprta meja", ki je bila odskočna deska za razvoj slovenskega regionalnega televizijskega programa.

Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin
Foto: SOJ RTV SLO/Alan Radin

Koprska televizija je prva oddajala v barvah, prvi so predvajali specializirani športni program v Evropi, v sodelovanju z agencijo Fininvest, posebnost so bile dvojezične oddaje, pred 22 leti pa je zaživel tudi projekt Čezmejne televizije. V marsičem je bila vizionarska, je povedal odgovorni urednik programa za italijansko narodno skupnost Robert Apollonio: "Kar se tiče italijanskega programa, ima temeljno vlogo pri javnem obveščanju narodne skupnosti, a tu so tudi produkcije drugih oddaj v smislu in cilju ohranjanja identitete italijanske narodne skupnosti, kar pomeni ohranjanje identitete celotnega večkulturnega prostora, v katerem živimo."

Televizijski izdelek je plod znanja različnih poklicev, pravi odgovorna urednica Mojca Petrič Bužan in dodaja, da poslanstvo koprske televizije že pet desetletij ostaja enako: poročati o ljudeh in za ljudi. "Zagotovo smo glasniki Primorske, omenila bi vsaj tri stebre: prvi je informativni program, nato naše regionalne oddaje, zelo priljubljene in z dolgo tradicijo pri gledalcih, ter še ta pogled čez mejo."

Ob jubileju bo prostore Televizije Koper-Capodistria na družabnih omrežjih možno obiskati virtualno, predvajali pa bodo tudi dokumentarec v petih delih o razvoju koprske televizije.

Tjaša Lotrič