Novogoriško kulturo oglašujejo tudi v Kopru. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić
Novogoriško kulturo oglašujejo tudi v Kopru. Foto: Radio Koper/Armin Sejarić

Uradno prijavo za kandidaturo je potrebno vložiti do konca leta in sicer s tako imenovano prvo knjigo. Predstavitve kandidatur bodo predvidoma potekale februarja prihodnje leto. Posebna komisija bo odločila, kdo se uvrsti v drugi krog.

Nova Gorica se na naziv evropska prestolnica kulture pripravlja skupaj z italijansko Gorico. Gre za somestje, ki pa predstavlja skupen kulturni in tudi siceršnji prostor. Lani je ekipa, ki vodi projekt, objavila javno povabilo k oddaji idej. Odziv je bil dober, je povedala vodja Neda Rusjan Bric:

"Na na naši strani je bilo veliko prijav, okoli 140. S tem, da so nekateri prijavitelji podali več prijav. Na italijanski strani pa je tudi podobno število. Tako, da je bil v resnici odziv izjemen."

To seveda še ne pomeni, da je program sestavljen. Vendar pa je okolje pokazalo pripravljenost za sodelovanje. Prijavljene ideje niso nujno vse primerne za programsko knjigo, je pojasnila Rusjan Bričeva:

"So pa absolutno dragoceni zato, ker so zanimive ideje. Mi pa moramo zdaj vse to spoznati in na nek način sestaviti sklope, vsebine. To gre v prvo knjigo kandidature."

In če pride kandidatura v drugi krog, bo potrebno poglobljeno delati vsaj leto dni:

"In potem, če zmagamo, smo šele na začetku in bomo vse na novo še enkrat ovrednotili."

Po februarski predstavitvi bo v roku nekaj dni znano, kdo gre v drugi krog.

Tudi vse štiri obalne občine, združene v projektu z večjezičnim imenom Piran-Pirano 4 Istria 2025, se bodo potegovale za naziv Evropska prestolnica kulture. Ena izmed temeljnih vrednot evropskega kulturnega projekta je ravno povezovanje in sodelovanje. Tako so snovalci prvič povezali vse štiri obalne občine v skupen kulturni projekt. Program kandidature nastaja, predloge so zbirali zadnje mesece.

Sodelovanje in povezovanje, ki sta pomembni vodili evropskega kulturnega projekta, sta združila piranske svetnike na zadnji občinski seji. Ti so projekt podprli. Slovenska Istra si zasluži tovrstno razvojno priložnost, je povedal koordinator strokovnega dela Borut Jerman:

"Kultura je neko področje, ki ne da je bilo zapostavljeno, ampak se nanjo ni gledalo kot na razvojni potencial in to miselnost je treba obrniti."

Izbor kandidatov za prestižni naslov ima več faz, je razložila vodja kandidature Piran 4 Istria 2025, Martina Gamboz:

"Prvi krog je ta krog, ki ga sedaj tečemo. Do 31. 12. moramo oddati prvo kandidaturno knjigo. Februarja moramo v Ljubljani predstaviti našo prijavo. Če imamo drugi krog, tečemo še eno leto. Pripravimo še bolj obširno knjigo. Potem pridejo predstavniki v vsa obalna mesta, da preverijo, če je na terenu to, kar piše v dokumentih."

Za projekt bo polovico denarja prispevala država, to je po zadnjih podatkih največ 30 milijonov evrov. Ostalo morajo zagotoviti lokalne skupnosti, pomagajo si lahko s črpanjem evropskih sredstev in sponzorstvom. Vsi štirje župani in delovna skupina se bodo morali dogovoriti in postaviti realen, a ambiciozen proračun, je še dodal Borut Jerman.

Zmagovalec, torej, katero mesto bo slovenska prestolnica kulture, pa bo znan do konca prihodnjega leta, saj mora mesto imeti štiri leta časa, da izpelje vse načrte.

Ingrid Kašca Bucik in Vesna Potočar Godnič