Nov obmorski park zaznamuje manjši otoček v enem izmed zalivov. Dokončne odločitve, kaj bo na njem, še ni. Foto: Primorske novice/Tomaž Primožič
Nov obmorski park zaznamuje manjši otoček v enem izmed zalivov. Dokončne odločitve, kaj bo na njem, še ni. Foto: Primorske novice/Tomaž Primožič

V novem obmorskem parku v Kopru bo treba še marsikaj postoriti, a poleti se bo tam že mogoče kopati. Problem je posedanje terena, na kar so že pred začetkom del opozarjali tudi naravovarstveniki. Sprememba se obeta na priljubljeni kolesarski stezi in pešpoti ob parku.

Na občini, ki je investitor, za območje med ustjem Badaševice in Žusterno ne želijo uporabljati besede plaža, temveč 'urbani obmorski park', saj gradbene posege izvajajo po starih projektih za marino. Sprehajalci si z imenom ne delajo težav: "Malo plaža, malo park. Tako je tudi prav. Saj niso vedno vsi v vodi, so tudi na travi. To bo plaža!"

Do poletja morajo dokončati še skalomet, postaviti plošče in dokončno urediti prodnat dostop do morja. Prav glede slednjega se Koprčan sprašuje: "Bo kakšna pot morda vmes, kakšen bo dostop ... ne vidim stopničk. Za lažji dostop je potrebno pomisliti tudi na invalide, saj ne morejo vsi kar po skalah."

Župan Aleš Bržan pravi, da so zaključna dela preložili na jesen: "Dokončnega izgleda še ne bo do poletja. Počakali bomo z zasaditvijo dreves, postavitvijo stopničastih elementov, saj se teren še toliko poseda, da je bolje nadaljevati po poletju."

Zdajšnje mešanje kolesarske in sprehajalne poti ni varno, zato bodo kolesarji preusmerjeni čez parkirišče, pešpot bo tik ob parku. "Kar je pametno, saj je to čisti obup. Če greš s kolesom, moraš biti res pozoren!" pravi naključni mimoidoči. Idejo pa ponuja tudi gospa, ki pogleduje proti prvemu otočku v našem morju, ki je nastal v enemu od zalivov ob parku. "Če so ga že delali, bi lahko naredili malo večjega, da bi lahko bilo na njem kaj več ljudi. Zdaj pa je tako majhen, videti je, kot da bo gor majhen svetilnik."

Občina napoveduje, da bo poleti v parku obratoval gostinski objekt, gostinec še ni izbran. Uprava za pomorstvo pa bo, če bo to potrebno, označila plovno pot, saj mimo parka plujejo sicer manjša plovila v bližnje krajevno pristanišče.

Tjaša Škamperle