Vinakoper menda še vedno mika tudi odvetnika Andreja Toša mlajšega, v preteklosti pa sta interes za nakup med drugimi izrazili tudi Klet Brda in Kmetijska zadruga Agraria. Foto: Radio Koper
Vinakoper menda še vedno mika tudi odvetnika Andreja Toša mlajšega, v preteklosti pa sta interes za nakup med drugimi izrazili tudi Klet Brda in Kmetijska zadruga Agraria. Foto: Radio Koper

Vinakoper je bil pred dvema letoma naprodaj posredno, prek Istrabenzovega polovičnega deleža v družbi Adriafin. Do prodaje takrat ni prišlo in vse do zdaj se o njej ni več govorilo. O želji po nakupu Vinakopra je zdaj javno spregovoril podjetnik Franc Frelih: "Mislim, da imam dobro ponudbo. O financah še nismo govorili, smo pa govorili o tem, kaj lahko moj prevzem prinese Vinakopru." Frelih izpostavlja svoje prednosti, med drugim izkušnje v živilski industriji in posestvo Brič, ki bi ga v primeru uspešnega nakupa spet združil z Vinakoprom.

Za koprsko vinsko klet se menda še vedno zanima tudi odvetnik Andrej Toš mlajši, ki se je za nakup potegoval že pred dvema letoma, tako kot koprska kmetijska zadruga Agraria, v kateri pravijo, da je za izjave v zvezi z Vinakoprom še prezgodaj in da bodo o tej temi odločali v skladu s strateškimi in poslovnimi cilji zadruge, ko bodo znane dejanske namere. Agraria ima v Vinakopru 21-odstotni delež.

Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle
Foto: Radio Koper/Tjaša Škamperle

Večinski, 78-odstotni, lastnik Vinakopra je Adriafin, tega pa si na pol delita Istrabenz in Luka Koper. Družbenika imata v primeru, da bi se eden ali drugi odločil za prodajo, predkupno pravico. Direktor Vinakopra Borut Fakin izpostavlja, da si želijo strateškega lastnika: "Poslujemo razmeroma uspešno. Obdelujemo več kot 583 hektarov vinogradov v slovenski Istri, na leto pridelamo čez tri milijone litrov vina in imamo 95 zaposlenih. Imamo pa tudi jasno strategijo. Vemo, kaj si želimo, in mislim, da smo v zadnjih letih dokazali, da se da z Vinakoprom narediti eno zelo lepo zgodbo in resnično si želimo, da bomo dobili lastnika, ki nas bo podpiral še v nadaljnjem razvoju."

Pred dvema letoma so svoje mnenje o prodaji Vinakopra izrazili tudi župani obalnih občin. Izpostavili so željo, da bi družba ostala v domačih rokah.

Jasna Preskar