Foto: Radio Koper/Lea Širok
Foto: Radio Koper/Lea Širok

Zunanji ministri in visoki predstavniki desetih držav v regiji so na zasedanju, ki ga je v Portorožu gostil minister za zunanje zadeve Anže Logar, sprejeli Izolsko deklaracijo, v kateri so izpostavili evropsko perspektivo Zahodnega Balkana. V okviru slovenskega predsedovanja pa so na forumu včeraj prvič podelili "vetrnico odličnosti". Prejelo jo je šest predstavnikov civilne družbe iz različnih držav za prispevek k širitvi makroregionalnega razvoja. Podelili so tudi nagrade mladim za inovativne podjetniške zamisli v okviru natečaja POPRI.

Da je predvsem mladim potrebno bolj prisluhniti in jih vključiti v oblikovanje ukrepov tako za soočanje s podnebno, pa tudi gospodarsko in splošno družbeno krizo, ki jo je razgalila epidemija, sta poudarila tudi slavnostna gosta foruma, prejemnica Nobelove nagrade za mir Lučka Kajfež Bogataj ter ambasador evropskega klimatskega parka in novinar Boštjan Videmšek. Ukrepanje pa mora biti zasnovano s pogledom na prihodnost in ne v preteklost, kot se še vedno dogaja. Izhod iz tega so predvsem inovacije. V zeleni infrastrukturi, a tudi na področju ustanov, kot so denimo Združeni narodi, je prepričana dr. Kajfež Bogataj: "Organizacije, ki so nastale zaradi nekih drugih problemov, v drugačnih časih, danes niso sposobne reševati globalnih okoljskih kriz, pa tudi drugih ne. In nenazadnje, tudi na lokalni ravni, zastopanost mladih ter žensk v parlamentih je dejansko prenizka. Pogosto to velja tudi za druge inštitucije."

Izumiti moramo nov način družbenega življenja, spremeniti vrednote. Materialno rast, ki ne more biti neskončna, lahko nadomestimo z drugo.

Dr. Kajfež Bogataj pravi: "Mi lahko rastemo v kulturi, v športu, v umetnosti in s tem nadomestimo, kot nek življenjski cilj, zdajšnjo materialno rast."

Boštjan Videmšek je še dodal, da nas ljudje, ki ogrožajo demokracijo, ne bodo pripeljali iz podnebne krize, trenutno največjega izziva človeštva. Vpliv podnebne krize že zaznavajo tudi prebivalci slovenske obale, ki se vse pogosteje srečujejo z visokimi plimami in poplavljanjem morja. Na pomen varovanja in ohranjanja obalnega in morskega ekosistema bodo ob zaključku slovenskega predsedovanja Evropski strategiji za jadransko-jonsko regijo popoldan na vhodu v Piran opozorili tudi s postavitvijo ene od šestih novih tabel vzdolž slovenske obale 'Varujmo morje'.

Lea Širok