Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

V Sloveniji je vaja v teh dneh na območju Črnotič, v zaledju koprske občine, v prihodnjih dneh bo še na več lokacijah po Sloveniji.

Vaja z okoli 150 slovenskimi in ameriškimi vojaki poteka izven vojaških vadbišč, a je po besedah poveljnika sil slovenske vojske Mihe Škerbinca na najbolj tipičnem vojaškem območju: "Območje, kjer se nahajamo, je teren, na katerem bi se tudi v realnih pogojih vzpostavila zračna obramba za, denimo, koprsko pristanišče. Res pa je, da smo izven vadbišča slovenske vojske. A javnost se je verjetno že navadila, da srečuje slovensko vojsko izven vadbišč."

Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Ljudje bodo tudi v drugih krajih po Sloveniji opazili prelete letal in premike vojaških vozil po cestah.

Danes si je začetek vaje ogledal predsednik države Borut Pahor in kot vrhovni poveljnik obrambnih sil pred sobotnim dnevom slovenske vojske povedal: "Zelo pomembno je, da imamo redna usposabljanja z zavezniki, tokrat s pripadniki vojske iz ZDA. Vse to mora krepiti med ljudmi občutek varnosti. Slovenska vojska bo imela v prihodnjih letih možnost, da tudi zaradi zagotovljenih finančnih sredstev izpolni naša visoka pričakovanja."

V četrtek se bo v več krajih v Sloveniji začela še vaja Jadranski udar, katere poveljstvo bo na letališču v Cerkljah ob Krki.

Tjaša Škamperle