Univerza v Novi Gorici Foto: Radio Koper/Ivana Zajc
Univerza v Novi Gorici Foto: Radio Koper/Ivana Zajc

Univerza v Novi Gorici (na zgornji fotografiji), Goriški muzej in Društvo za ohranjanje kulturne dediščine aleksandrink so zasnovali projekt Digitalizacija kulturne dediščine Primork in Notranjk, ki je del Programa ŠIPK.

Zbrali bodo pisma iz preteklosti in jih objavili na spletnem portalu, napoveduje dr. Katja Mihurko Poniž z novogoriške univerze: "V Sloveniji še nimamo takšnega portala, ki ga druge kulture večinoma imajo, kjer se zbirajo pisma kot neka posebna oblika kulturne dediščine. Računamo, da bo tudi po koncu tega projekta živel naprej, da bomo vpisovali in dodajali nova pisma."

Zbirajo pisma, ki so jih napisale ženske v obdobju pred drugo svetovno vojno. Foto: Univerza v Novi Gorici
Zbirajo pisma, ki so jih napisale ženske v obdobju pred drugo svetovno vojno. Foto: Univerza v Novi Gorici

Korespondenco lahko prispeva kdorkoli, pravi sogovornica: "V projektu sedaj zbiramo ženska pisma, in sicer starejša pisma, torej nekje do druge svetovne vojne. Če ima kdo doma pismo kakšne svoje babice, none, je zelo zaželeno, da ga fotografira in prepiše ter nam ga pošlje, mi pa ga bomo vključili na to spletno stran."

Sodobna zgodovina ne raziskuje več le pomembnih dogodkov, ampak predvsem to, kako so nekdaj ljudje živeli. To je tudi cilj projekta, razlaga dr. Katja Mihurko Poniž: "Raziskave vsakdanjega življenja, malih ljudi in še posebno - ker so bile dolgo spregledane - življenja žensk."

Pri projektu sodelujejo tudi študentje Univerze v Novi Gorici in prostovoljci iz lokalnega okolja.

Ivana Zajc