Številni udeleženci 1. slovenskega kongresa ljubiteljev psov so bili zadovoljni s prispevki dobro izbranih predavateljev. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
Številni udeleženci 1. slovenskega kongresa ljubiteljev psov so bili zadovoljni s prispevki dobro izbranih predavateljev. Foto: Radio Koper/Loredana Vergan
1. slovenski kongres ljubiteljev psov

Kongres v Volčjem Potoku je bil zelo dobro zasnovan, s profesionalnimi predavatelji. Tako smo izvedeli nekaj o pasji psihologiji, kako se spremeni vedenje starejšega psa v povezavi z boleznimi, kako lahko masaža vpliva na vedenje psov. Zanimivo je bilo predavanje Pes in otrok ali pes kot otrok specialnega pedagoga za motnje in vedenja osebnosti Marka Juhanta in pa predavanje o pasji prehrani, glede na to, da so psi mesojedci.

Posebno navdušeno ploskanje je požel (na naslovni fotografiji), vodja skupine Alfakan, ki je za naš radio povedal: "V zadnjih letih sem ugotovil, koliko znanja si lahko ljudje pridobijo v učnih procesih, v pasji govorici, oziroma govorici njegovega telesa in koliko so potem uspešni pri vzgoji. S tem si ljudje gotovo dvigujejo samozavest. Resnici na ljubo imamo čez dan zelo omejen čas. Če pa svoj čas pravilno investiramo, je efekt večji. Zato je priprava na prihod psa v družino ključnega pomena. Mi nenehno objavljamo koristne informacije preko bloga in video vsebin, da se ljudje primerno pripravijo. Torej, ko pride pes v njihov dom, morajo že vedeti, kje bo njegovo mesto, kako ga bodo hranili in kaj je pozitivna motivacija."

Ker mnogi še vedno nepravilno dojemajo pozitivno motivacijo, je Jure pojasnil: "Poudarjam, da pozitivna motivacija ni permisivna vzgoja in niti podkupovanje s priboljški. Gre za koncept, kjer nagrajujemo želena vedenja. Pes jih s časom z veseljem izvaja. V našem sistemu ALFAKAN ni prostora za podkupovanje ali priboljške. Gre za klasičen pasji obrok, ki ga razporedimo čez cel dan. Da ne bo kdo mislil, da delamo ure in ure! Delamo trikrat na dan, od pet do deset minut. Psa učimo, kaj je v njegovem življenju zanj pomembno in kaj je zaželeno, zdaj, ko je prišel iz legla k nam. Pomembno je povezovanje vedenja z nagrado. Pes mora doumeti, zakaj je nagrado dobil. Samo na ta način bo želeno vedenje izvajal. Pri tem lahko uporabljamo kliker ali marker. Ena izmed ključnih napak, ki jih izvajajo ljudje, je, da preskakujejo korake v učnih procesih."

In kaj se zgodi, če delamo take preskoke? Poslušajte zgornji posnetek, ki ga je pripravila Loredana Vergan.

1. slovenski kongres ljubiteljev psov