An Černe. Foto:
An Černe. Foto:

Štirinajstletni iz Divače je učenec devetega razreda Osnovne šole Bogomirja Magajne in hkrati šestega razreda flavte pri prof. Mariji Maretić Hiršter na Glasbeni šoli Sežana. Zlasti s flavto An že nekaj let beleži vidne uspehe, saj je že drugič zapored prejel zlato plaketo na regijskem in državnem tekmovanju Temsig, kjer se je tako kot pred tremi leti, tudi letos uvrstil na tretje mesto.

Tretja nagrada in posebno priznanje za izvedbo obvezne skladbe v 1. c kategoriji mladih slovenskih flavtistov pa ni vse, s čimer se lahko pohvali ta obetavni glasbenik. Z zlatim priznanjem je bil An Černe letos nagrajen tudi na mednarodnem tekmovanju "Concorso Musicale Città di Palmanova 2016 " v Italiji. Poleg tega je bil kot predstavnik Glasbene šole Sežana izbran za člana slovenskega mladinskega simfoničnega orkestra, ki je prejšnji mesec nastopil v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, na slavnostnem koncertu ob 200. obletnici glasbenega šolstva na Slovenskem. Kot štipendist se je udeležil več seminarjev in nastopov v okviru izobraževanja pod imenom "Godalkanje", ki se posveča ljudski glasbi iz različnih koncev sveta. Pod vtisom tega izobraževanja se je spoprijel tudi z violino, napisal pa je celo nekaj lastnih skladb in priredb ljudskih pesmi za orkester flavt, ki so jih izvedli v okviru nastopov na glasbeni šoli Sežana. Poleg teh nastopov se večkrat aktivno udeleži tudi koncertov skupine Terrafolk in Simboličnega orkestra ali se preprosto preda muziciranju s svojim očetom, Danijelom Černetom (članom skupine Terrafolk). Ker prihaja iz glasbene družine, ima veliko priložnosti za družinsko, predvsem pa "drugačno" muziciranje. To ga oplaja in mu nudi možnost izražanja na "bolj oseben način.

Rad se spogleduje s popularno glasbo, saj se pogosto tudi pevsko udejstvuje. Vendar svojo prihodnost vidi na obeh straneh: "Skozi klasiko se lahko veliko več naučim, folk in pop ter ostale zvrsti pa me privlačijo, ker je to glasba, ki je bolj prisotna v vsakdanjem življenju ljudi." Zato si svojo glasbeno pot zlahka predstavlja tudi brez flavte, čeprav trenutno njegova pevska kariera zaradi mutacije glasu miruje. Kot pevec je bil že nagrajen na festivalu Brinjevka, lani pa je na koncertu Društva za eno glasbo v Ljubljani ob spremljavi očeta suvereno zapel "Space oddity" Davida Bowieja.

Kljub vsem uspehom in "kritičnim letom" ostaja An Černe trezen, razmišljujoč mladenič, ki se zaveda, kakšno glasbeno bogastvo ga obkroža, kako dragocena je podpora staršev, in kako pomembno je šolanje. Zato v šoli nima težav, dobro ve, da je za vsakršno, tudi glasbeno kariero najprej potrebno splošno znanje. Na vprašanje, ali se s starši dobro razume, pa izstreli: "Seveda, da! Ne nazadnje so moji starši!"

Še nekaj mesecev in An se bo znašel na razpotju: pred njim bo pomembna življenjska odločitev, kam usmeriti nadaljnje šolanje. A že danes je prepričan, da ne bo imel nikakršnih dvomov: "Usmeril se bom na pot glasbe. Rad bi postal učitelj, ker se mi zdi zelo pomembno naprej predajati znanje, ki sem si ga in si ga še bom pridobil, naslednjim generacijam."

An Černe je bil gost v tokratni oddaji Glasbeni abonma, ki je na sporedu vsak četrtek ob 20. uri. Ob pogovoru z njim lahko prisluhnete njegovemu tekmovalnemu sporedu ob klavirski spremljavi Tamare Ražem Locatelli in izvedbi Bowiejeve uspešnice na koncertu v Ljubljani.

Lea Hedžet, Radio Koper