Radio Koper Foto:
Radio Koper Foto:

V občini Brda se za prvega moža občine že sedmič poteguje , ki sodi med slovenske županske rekorderje z najdaljšim stažem. Za kandidaturo se je 71-letni Mužič odločil, ker mu v 24ih letih ni uspelo izpeljati dveh načrtovanih projektov, in sicer Term Spa Brda in oživitve zapuščene vasice Slapnik. Njegova protikandidatka je 41 letna Teja Jelina, iz stranke SDS. Mužiču priznava, da so Brda postala razvojno naravnana občina z razvitim kmetijstvom in bogatim turizmom, vendar meni, da je čas za spremembe.

Teja Jelina je bila v tem mandatu svetnica stranke SDS sicer pa že osem let vodi vaško skupnost Hum. Kot dolgoletna predsednice ocenjuje, da vaške skupnosti izgubljajo smisel delovanja. Po njenem mnenju vaščani te funkcije ne čutijo več kot častne zato bo, če bo izvoljena za županjo, pri ljudeh ponovno vzbudila čut za skupnost in Bricem dala možnost aktivnega soustvarjanja lokalne samouprave. Zaradi pomanjkanja prostora, bi na Dobrovem prednostno zgradila nov prizidek k vrtcu.

Franc Mužič meni, da so mu volilci že šestkrat zaupali mandat zato, ker so spremljali njegovo delo. Pri tem dodaja, da mu je to 24 let uspevalo zaradi dobrega dela občinske uprave, sodelovanja z občinsko upravo in svetniki ter vaškimi skupnostmi. Ostala sta mu še dva nedokončana projekta zato kandidira še sedmič. Oba bo, če bo po 24ih letih ponovno sedel v županski pisarni, tudi izpolnil. Prvi so Terme Spa Brda za katere je že narejena idejna zasnova, imajo tudi investitorja, nimajo pa še nosilca dejavnosti. Ta naj bi bil, tako Mužič, kmalu znan. Drugi projekt, ki ga še ni uspel izpeljati, je oživitev povsem zapuščene in izumrle vasice Slapnik.

Mužič je na zadnjih volitvah v drugem krogu prav tako imel protikandidata iz vrst SDS-a, ki pa ga je premagal z dobrimi 62 % glasov.

Nataša Uršič