Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper
Foto: Radio Koper

Koprska občina v sodelovanju s partnerji projekta Edison eKoper uvaja nov koncept okoljsko odgovorne zelene mobilnosti s poudarkom na izposoji električnih vozil in koles, ki ga dopolnjuje z vključitvijo električnih minibusov v potniški promet in postavitvijo dodatnih polnilnic.

Koprska občina žanje prve rezultate projekta Edison, ki je nastal in se bo razvijal prav v Kopru, in sicer na območju Hidrie, pojasnjuje predsednik njenega poslovodnega odbora in koordinator projekta, . Nekaj podobnega, a v omejenem obsegu, so izpeljali le ob cesti Keltiki in v Celju. "V taki obliki, polnilnih postaj, Twizzyjev in električnih vozil - kot pilotski primer, ki bo povezan v skupen algoritem in mobilno aplikacijo -, je pa dejansko prvi tak konkreten primer."

Poleg izposoje električnih vozil in vzpostavitve polnilne infrastrukture bo Koper v okviru projekta Multi e dobil še štiri električne minibuse, ki bodo vozili po mestu in tako zmanjšali okoljsko obremenitev, dodaja Miha Valentinčič iz Petrola: "S partnerskim podjetjem Arriva se bo vzpostavila tudi avtobusna povezava med mestoma Koper in Trst. Po mojem vedenju gre verjetno za prvi tak primer meddržavne povezave z električnim avtobusom."

Koper namerava iti še korak dlje in zgraditi tako imenovano pametno cesto za induktivno polnjenje vozil. Električni avtomobili, ki jih je pridobil v okviru projekta, bodo v prvi fazi namenjeni vsem zaposlenim v občinski upravi oziroma z občino povezanih družbah. V času, ko vozila ne bodo v poslovni rabi, pa bodo po načelu tako imenovanega "car sharinga" na voljo občanom in obiskovalcem Kopra.

Prispevek Jasne Preskar.