Nedavno je svet ugledal album Rajska ptica, na katerem so njene avtorske skladbe in jazz priredbe ter priredbe slovenskih popevk. Na njem je tudi pesem 'The Jody Grind', ki jo je izvedla prav v našem studiu, Studiu Hendrix. Foto: MMC RTV SLO/Lara Pavli
Nedavno je svet ugledal album Rajska ptica, na katerem so njene avtorske skladbe in jazz priredbe ter priredbe slovenskih popevk. Na njem je tudi pesem 'The Jody Grind', ki jo je izvedla prav v našem studiu, Studiu Hendrix. Foto: MMC RTV SLO/Lara Pavli

Skladba je nastala že leta 2019, ko ste se po zaključeni diplomi v Bostonu na Berklee College of Music preselili v New York. Zakaj je zaživela šele zdaj?

Res je, nastala je v New Yorku. Govori o domotožju in o ameriških sanjah. Zaživela pa je šele zdaj, ker prej nisem bila čisto zadovoljna z izvedbo skladbe, zdaj pa sem se hotela znebiti starih pesmi, ki prašijo police, in obrniti nov list. Tako sem sklenila sodelovanje z ameriškim raperjem in angleškim producentom in pesem je zaživela v novi podobi.

O čem govori pesem?

Pesem govori o sanjah in o tem, da bi stala na odru pred večtisočglavo množico. Vsak glasbenik si želi, da bi imel večje število poslušalcev, ki bi prišli na koncert. Lansko leto sem v Valenciji, kjer sem tudi študirala, imela priložnost, da sem nastopila pred nekaj več kot 5000 ljudmi. Občutek je bil res nor, tudi stati na tako velikem odru je nekaj posebnega.

Študirali ste na Berkley College of Music … Kaj vam je dal ta študij?

Predvsem samozavest, samostojnost in strpnost. Sprejemanje čisto vsega, kar se dogaja okoli mene.

Leta 2018 ste izdali prvenec Sonder, ki pa vsebuje pesmi v angleškem jeziku. Kako to?

Lažje se mi je izražati v angleščini, ker sem v tujini preživela veliko časa. V slovenščini mi je bilo težko pisati tudi zato, ker sem čutila, da nisem dorasla svojemu očetu, ki je tudi pisal besedila. Ko sem bila v New Yorku, sem poslušala veliko slovenskih izvajalcev in opazila, da so lahko tudi slovenska besedila čudovita. Zdaj pa mi je vedno lepše pisati v slovenščini.

So vam blizu festivali – torej tak način širjenja vaše glasbe?

Festivali so najbolj pomemben del slovenske kulture in je edina priložnost za mlade glasbenike, da se pokažemo. Zdi se mi, da bi jih moralo biti še več, da se podpira slovensko glasbo, saj se sicer lahko zgodi, da bo počasi kar izumrla, ker je ameriška glasba že na vseh radiih. Festivale vidim kot veliko posebnost in podporo, zdi se mi, da so zelo pomembni.

Kaj je vaš naslednji izziv, kam greste od tu?

Naslednji izziv je izdati še en EP s štirimi skladbami, ki sem ga ustvarila med študijem v Valenciji. Je čisto drugačen stil, filmska in elektronska glasba. Se mi zdi, da bo kar izziv to predstaviti v Sloveniji. Upam, da bom začela tudi poučevati.

Ajda Stina Turek: Festivali so pomembni za širjenje slovenske glasbe