Foto: Marjo Zupanov
Foto: Marjo Zupanov

Glasbo in besedilo je prispevala Saša Vipotnik, aranžmaji so delo Maria Babojelića, ki je skupaj z Jernejem Kržičem tudi producent skladbe, za mix in mastering je poskrbel Žiga Kržič. Skladba je bila posneta v studiu Penrose. Za vizualno podobo skladbe je poskrbel Emm video by me (Jan Filip Jordan Frangeš) s pomočjo asistenta kamere Graala Lucingnana.

Neomi oz. po novem AKA Neomi so glasbena skupina, ki je v slovenskem prostoru prisotna že 10 let. Leta 2011 so predstavili svoj prvi album Poglej, s pesmimi, kot so Odpri oči, Čudovito, Brez besed …

Stalnica zasedbe je avtorica besedil in glasbe Saša Vipotnik, ostali člani pa so se od nastanka prvega do drugega albuma povsem zamenjali. Leta 2017 se ji je pri ustvarjanju pridružil kitarist in producent Mario Babojelić, s katerim sta se odlično ujela v estetski viziji zvočne podobe. Kasneje so se skupini pridružili še basist Dejan Slak, bobnar Marko Grubar, pred kratkim pa še trobentač Igor Matković.

Glasbeni slog

Slogovno se umeščajo na presečišče med spevnim nu-jazzom, soulom, opojno elektroniko in nekoliko teatralnim popom, še vedno pa ohranjajo zasanjanost in nežnost prvega albuma.

V takšni postavi so posneli drugi album s pesmimi, kot so Silent, Family in Beautiful distractions ter ga poimenovali Beautiful Disasters.

Skupina, ki je dodobra obredla Slovenijo, je nastopila tudi na festivalu Eurosonic Noorderslag, na MENTu, Waves Vienna (AT), Westway Labu (PT), v Londonu in delila oder s Róisín Murphy na njenem ljubljanskem koncertu ter bila izbrana med talente mreže INES (Innovation Network of European Showcases), t.i. mreže evropskih showcase festivalov.

Zadnji album skupine, Beautiful Disasters, ki je januarja 2020 izšel pri portugalski založbi European Phonographic, je požel pozitivne kritike doma in v tujini, nominiran je bil tudi za Zlato piščal v kategoriji Album leta.

Kaj pa pravi frontmenka o sami pesmi? "Gre za nadaljevanje albuma Beautiful Disasters, ki je bil v angleškem jeziku. Hkrati pa je vseeno singel malo drugačen od tistih z omenjenega albuma. Zdi se mi, da so pesmi imele melanholičen pridih. Ta pesem pa je bolj igriva, bolj zabavna, malo več ima plesnih elementov, spogleduje se z disko popom, z njo odpiramo novo poglavje. Napovedujemo izdajo mini albuma, po tem pa nameravamo delati v slovenskem jeziku. 'Self Service' je del tridelne zgodbe o ljubezni. Govori o občutku, ki ga marsikdo pozna, da smo vpleteni v ljubezen, ki je toksična, ko se je rešimo, se delamo, da smo veseli, se zabavamo, potihem pa jo še vedno pogrešamo."

Foto: Wikimedia Commons
Foto: Wikimedia Commons

Med slikovnim materialom je posebna fotografija, mikroskopska povečava rdečega vina. Saša Vipotnik z navdušenjem razloži: "Gre za projekt, ki dopolnjuje našo glasbo. Kaja Kisilak, vuzialna umetnica, je ustvarila koncept. V ljubezni pogosto gledamo na stvari od preveč blizu. Če bi se malček oddaljili, bi bilo včasih marsikaj lažje. Hkrati pa se v ljubezenskem odnosu dajemo v skupno rabo. Pri tej pesmi je Kaja izbrala rdeče vino, ki ga pesem omenja. Tako kot v razmerjih prepustimo del sebe v skupno rabo, dajemo vse profesionalne povečave na voljo za uporabo vsem prek platforme Wikimedia Commons."

Novo pesem zasedbe Aka Noemi je predstavila pevka Saša Vipotnik

Besedilo pesmi SELF SERVICE

The things I did for you
How could you be so untrue
It's always a different story
With you
Please say you're sorry

I can't go back, your loss
I'll find someone else, your loss
I'll find someone else, your loss
I'll find someone
Your loss
It's your loss

Yeah I moved along I'm still alive
Feeling lovable again, I'm walking high
I stopped dreaming about you and your winning smile
I've been nurturing my thoughts with red wine

Sometimes I think I deserve bad things
That I deserve to be treated like this
Back then I was your self-service,
all-you-can-eat at the same time

The things I did for you
How could you be so untrue
It's always a different story
With you...your loss
It's your loss

Yeah, I've been there before I know this place,
I'll sit back and I'll draw a happy face
I'll stop listening to this broken heart of mine
I'll keep soaking my ideas in red wine

Sometimes I think I deserve bad things
That I deserve to be treated like this
Back then I was your self-service, all-you-can-eat at the same time

Oh at night I wish I was still your baby, still your baby
There are times, when I wish I was still your favourite, your favourite...