Zmagovalec Popevke 2018 je Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Foto: Žiga Culiberg Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg
Zmagovalec Popevke 2018 je Alex Volasko s pesmijo Če pomlad nikoli več ne pride. Foto: Žiga Culiberg Foto: SOJ RTV SLO/Žiga Culiberg

Vaša skladba `Jutri´ je naše poslušalke in poslušalce najbolj prepričala. Koga z njo nagovarjate?
Zelo sem vesel, upam, da se je res pesem dotaknila veliko ušes. Nekako je nastala iz zelo preprostega stavka, ki ga dandanes zelo pogosto slišimo: »Jutri! Saj bo jutri boljše. Samo še do jutri moramo zdržati.« Iz teh debat je potem prišla ideja o skladbi, da bo jutri res boljše, samo še malo zdržati glede na trenutke čase

Avtor besedila glasbe in aranžmaja ste vi. Kdo je še sodeloval pri njenem ustvarjanju?
Kot avtor lahko najbolje izražam svoje ideje in zgodbe. Seveda pa imam za seboj tudi dobro ekipo fantov iz vseh vetrov Slovenije. Pri skladbi je kot kitarist sodeloval Franci Zabukovec, res `fajn´ možakar, ki ima dolg glasbeni stas. Skladbo smo snemali v Prekmurju, prav tako v dobri družbi. Zelo sem vesel, da lahko ustvarjamo kljub tej epidemiji. Iz vse Slovenijo smo torej dodajali stvari v skladbo in nastala je ta zmagovita kombinacija.

Kako je z videospotom, je pomembno za glasbenika, da ga ima, da potem lahko še bolj promovira svojo skladbo?
Videospot je vedno dobra ideja. V današnjih časih sem pri snemanju naletel na težave zaradi prehajanja regij. Snemali smo že, a prišlo je do tehničnih težav, ki jih nismo uspeli rešiti. Spot je torej v delu, spot še čaka da ugleda luč dneva. Trenutno pa ga žal še ni.

Jutri bo, a ne?
(smeh) Jaz upam, da ta jutri čim prej pride. In delamo res vse na tem.

Epidemija koronavirusa je marsikaj postavila na stranski tir, vendar ustvarjalnosti ni zatrla. Vi ste iz nje potegnili najboljše, čas za ustvarjanje. Kaj še počnete?
Za nas glasbenike je tole kar močan žebelj v krsto. Zdi se mi, da si kljub vsemu želim kot glasbenik ljudi vseeno navdajati z optimizmom. Za nas je pač takšna situacija, da nastopov ni in ustvarjalnost pač prihaja potem skozi skladbe. Zdajle sem pripravil ogromno skladb, res močno upam, da bodo čim prej ugledale luč dneva in da bo končno ta album, ki ga napovedujem že dve leti, izšel. Temu se zdaj najbolj posvečam.

Vesna Potočar Godnič

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tukaj.

Pravilnik glasovanja za rubriko Pesem in pol
Pesem in pol je glasbena rubrika, v kateri se vsak teden pomerijo tri skladbe slovenskih izvajalcev po izboru glasbenega uredništva Radia Koper. Predloge predstavimo v petkovem programskem pasu Dopoldneva in pol. Glasovanje poteka na več načinov, in sicer:
- prek spletne strani Radia Koper (glasovanje poteka neprestano),
- prek SMS glasovanja (vsak petek od 11.45 do 11.55),
- s klici v živo (vsak petek od 11.45 do 11.55).
Štetje zbranih glasov in razglasitev zmagovalca bosta vsak petek ob 12.00 v živo na valovih Radia Koper. Zmaga tisti izvajalec, ki prejme največje število točk. Glas, oddan s klicem v živo, pomeni 1 točko, oddani SMS pomeni 1 točko. V končni seštevek gredo tudi glasovi, oddani prek radijskega spletnega mesta, in sicer na način, da se odstotki spremenijo v točke. Primer: 52% prejetih glasov pomeni 5 točk, 32% prejetih glasov pomeni tri točke, 16% prejetih glasov pa 2 točki.
V primeru enakega števila glasov prevlada število glasov, ki smo jih po telefonu prejeli v živo.