Foto: Miloš Ojdanić
Foto: Miloš Ojdanić

Skupina Big Foot Mama je pod okriljem založbe NIKA izdala prvi akustični album v svoji karieri. Na albumu z naslovom "Akustika", ki je bil posnet v okviru oddaje Izštekanih 10, so 'bigfuti' v akustični preobleki in prvič sede odigrali trinajst skladb iz svoje 30-letne kariere. Zgodbo o nastanku albuma je predstavil bobnar zasedbe, Jože Habula.

"Lanska situacija ni dovoljevala elektrike, kar mi v osnovi smo. Ker je to stanje sovpadlo z vprašanjem Longyke, če bi se morda lotili tega ob obletnici za Izštekane, smo sprejeli izziv. Iz tega 'našega', nam domačega električnega mindseta iti v akustiko pa v bistvu ni bilo najlažje. Potem pa je prišla ideja, da bi to naredili s hiti in da bi vsak dal notri svoj del, kar je na njega v teh 30 letih vplivalo. In se vidi oz. sliši: r'n'r, blues, reggae, salsa, bossanova, 60. leta … Smo pa ohranili vokal na poziciji, kot je bila na elektriki. Mogoče se ravno zaradi tega vokala, ki je stabilen, poslušalcu zdi, da prepozna komad in je zadovoljen s tistim, kar sliši, se samo usede in uživa. Zanimiv je prvi občutek ljudi, ko prvič slišijo naše nove stare pesmi."

Kaj pa nastopi, nekaj letošnjih je že za njimi? "Tako je, letos smo nastopili že v Žireh in Vipavi. Prve izkušnje so fenomenalne, še enkrat se je potrdilo, da smo ljudje socialna bitja, da potrebujemo eden drugega, debate okoli glasbe … prekrasni občutki, fenomenalno! Ta izmenjava energije, o kateri se tako rado govori, se je zdaj pokazala v vsej svoji praksi. Ljudje so bili na začetku malo bolj zadržani, potem pa, ko so videli, kaj se dogaja z naše strani, niso imeli druge možnosti, kot da se odzovejo. V Vipavi je bil že ambient prekrasen … Bili smo pa kot band na začetku (smeh), čutili smo pozitivno tremo, ker smo si res želeli, da bi bilo tako, kot mora biti."

Joža Habula Foto: Miloš Ojdanić
Joža Habula Foto: Miloš Ojdanić

Na vprašanje, kdaj se je po njegovem mnenju zgodil vrh v njihovi karieri, je Habula odgovoril: "Vsak ga čuti drugače. Meni se zdi, da je vrh že to, da smo toliko časa skupaj. Lahko bi izpostavil različne stvari, različne koncerte …"

Kaj pa člane poganja? "Način življenja in odnos med nami. A če nam je kdaj vse skupaj presedalo? Ja, absolutno. Vsak pride do te točke, ko se vprašaš, kaj jaz sploh delam tukaj, a je to sploh O. K., kaj sem dosegel, a lahko sploh še kaj dosežem. Potem pa se ustaviš in vidiš, da je prav, da začneš delati na sebi, za sebe. Ni skupnega uspeha, torej da bi vsi skupaj ocenili nekaj za uspeh, imamo različne poglede: nekomu bi se zdel, recimo, neuspeh, ker trije na razprodanem koncertu niso skakali, meni je pa, recimo, uspeh že to, da so ljudje prišli (smeh)."

Je kaj, česar v teh preteklih 30 letih ne bi ponovil? "Splet vseh okoliščin je prinesel padce in vzpone, sam sem s svojim življenjem v tej točki izredno zadovoljen, očitno sem veliko prav naredil in imel tudi veliko sreče, da sem prišel do sem."

Celoten pogovor lahko poslušate tu:

Easyjev gost je bil Jože Habula