Foto: Rok Podakar
Foto: Rok Podakar

Folk Idoli ste registrirani v Kisovcu.

Ja, res je. Kar nekaj dobrih zasedb prihaja od tod, tako da mislim, da Zasavje postaja meka rock'n'rolla.

Imate kaj rudarskih lastnosti? Delavnosti in vztrajnosti imate najbrž precej …

Zagotovo, trdo delamo. Imamo že kar nekaj žuljev v rokah od snemanja prvega albuma in pripravljamo že drugega. Krampamo po domače.

Kdaj ste začeli sodelovati, kakšni so vaši začetki?

Zasedba Folk Idoli ima pestro zgodovino. Začeli smo kot narodno-zabavna zasedba. Sicer smo razmišljali o spremembi imena, a smo potem idejo opustili. Želimo namreč pokazati, da lahko preobrazba prinese uspeh. Dobili smo se leta 2008, torej ustvarjamo trinajsto leto. Oktobra, ko imamo rojstni dan, bomo sebi in poslušalcem podarili album.

V zasedbi ste v glavnem akademsko izobraženi glasbeniki in kot pomembno izpostavljate sodelovanje z Borom Zuljanom. Kaj vam je dal Bor?

Ja, Bor je prinesel prej omenjeno preobrazbo. Z njim smo se iz narodno-zabavne skupine preobrazili v pop-rock oz. rock'n'roll zasedbo. Z njim smo sodelovali kar nekaj časa in v letu 2014 dobili zlato plaketo Melodij morja in sonca. Nato smo malo pozabili nase in delali predvsem na zasebnih dogodkih. Zdaj se malo distanciramo od njih in želimo z novimi mislimi in melodijami povedati nekaj o sebi.

Kdo ste člani zasedbe?

Petra Crnjac, nekoč je delala s skupino Atomik Harmonik, z nami se je našla v rock'n'rollu. Sašo Marn je bobnar, ki je kar nekaj let delal s skupino Orlek. Jure Jahn je kitarist, Rok Podakar na klaviaturah, Simon Prašnikar pa basist.

Dober mesec je zunaj uspešnica, singel, 'Zrak v telo'. Avtor glasbe in priredbe je Denis Horvat, pri pisanju besedila ste se mu pridružili vi. Kako je pesem nastala? Kaj ste z njo želeli povedati?

Jaz sem v studio prinesel tekst , ki sva ga z Denisom predrugačila. Poleg tega je Denis že imel glasbo, tako da smo v dveh dneh vse skupaj 'spravili na trak'. Snemali smo v ljubljanskem studiu Metro, kjer nas imajo radi - in mi njih.

S četrto samostojno pesmijo napovedujete skorajšnji izid prvega albuma zasedbe.

Ja, na albumu bo 10 skladb, vse - z izjemo ene priredbe - bodo avtorske.

Kako je z nastopi?

Imamo še nekaj starih grehov, po oktobru pa začnemo s koncerti in predstavitvijo albuma.

Ste spremljali Tour de France?

Seveda, tudi Primož Roglič je iz našega konca, iz Kisovca. Ponosni smo nanj in tudi na številne druge športnike iz naših krajev.

Tokratna 'Pesem in pol' je Zrak v telo