Foto: Erica Poropat
Foto: Erica Poropat

25-letna Julija Vrabec dosega izjemne uspehe že od nižjih razredov glasbene šole, tako z izvrstnimi rezultati na državnih in mednarodnih tekmovanjih kot na koncertnih odrih, kjer je v gimnazijskih letih nastopala pod mentorstvom prof. Boruta Vatovca. Tudi v času študija pri prof. Jožetu Kotarju na ljubljanski akademiji, je na Temsigudvakrat zmagalain se uvrstila v polfinale tekmovanja klarinetistov Bela Kovacz na Madžarskem. Ker jo že od rosnih let zanima glasba vseh zvrsti, je od osnovne šole naprejsodelovala tudi v ansamblu za ljudsko glasbo, v pevskih zborih in orkestrih Glasbene šole Koper, potem pa še v komornih skupinah in orkestrih Akademije za glasbo. Kot solistka je igrala z orkestroma SNG Maribor in RTV Slovenija, ponosnaje tudi na svoje nastope v okviru pomembnih slovenskih koncertnih ciklovter na festivalih Ljubljana, ImagoSloveniae in Lent, na Bienalu sodobne glasbe v Kopru, na Svetovnih glasbenih dnevih in še kje. Med najbolj dragocene izkušnje šteje igranje v Mediteranskem mladinskem orkestru, ki so ga kot mentorji vodili člani London Symphony Orchestra, pa v Slovenskem komornem orkestru Dunaj in v ansamblihza sodobno glasbo. Za izvedbo Mozartovega Koncerta za klarinet in orkester je prejela študentsko Prešernovo nagrado.

Primorski glasbeni talenti

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20,00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat bo naša gostja 25-letna klarinetistka Julija Vrabec, študentka Visoke šole za glasbo v Baslu. Ob pogovoru z njo boste lahko prisluhnili njenim izvedbam Mozartovega koncerta in Webrovega Concertina ob spremljavi orkestrov SNG Maribor in RTV Slovenija, pa tudi eni od njenih poezij, ki še čakajo na izid v naslednji pesniški zbirki.

Septembra lani je Julija Vrabec z odliko magistrirala na Konservatoriju italijanske Švice v Luganu, pod mentorstvom prof. Françoisa Bende, pri katerem se še naprej izpopolnjuje na Visoki šoli za glasbo v Baslu. In tudi tu je nastopila na različnih festivalih, sodelovala pa je tudi v švicarskem mladinskem simfoničnem orkestru in ansamblu za sodobno glasbo. V teh zasedbah igra basklarinet, ki ji nudi raziskovanje novih zvočnih možnosti. Ob tem pa rada poprime tudi za basetni rog. Trenutno igra na kar štiri klarinete; enega si je kupila s pomočjo štipendije »Miran Hasl« GŠ Koper. Kot izjemno zanimivekoncertne izkušnje se spominja nastopa na tekmovanju Carl Nielsen na Danskem, kamor povabijo le 24 klarinetistov z vsega sveta. V času koronakrizese je Julija udeležila več spletnih tekmovanj, na Iscart v Luganu je zmagala, na Vienna New Year's Concert pa se je uvrstila na tretje mesto.

Foto: Erica Poropat
Foto: Erica Poropat

Tudi pouk na baselski akademiji poteka trenutno po spletu, v živo izvajajo le individualne instrumentalne ure. Za študij se torej Juliji čas ni ustavil. Pogreša le skupinske ure pri prof. Bendi, ki sicerk pouku zbere skupaj celoten razred. Profesorja Bendo je izbrala, ker imata podobne glasbene ideale in ker k interpretaciji pristopa na analitičen način. Že njen prvi profesor je opazil, da ima Julija zelo samosvoj način igranja in da se znazelo naravno izražati. In to svojo posebnost ohranja tudi po šolanju pri različnih profesorjih. Sama pravi, da je pri njih svojo izraznost z novim znanjem samo nadgradila.

Tako kot z glasbo se rada izraža tudi s poezijo, ki ji nudi nek tesnejši stik s sabo. Pesmi piše že od malih nog, leta 2007 je izšla njena prva pesniška zbirka in želi si, da bi izšla še kakšna. Poleg tega sta med njenimi cilji tudi izid CD plošče in bogato glasbeno življenje v prepletu komornih, orkestrskih in solističnih koncertov. Ali bo ta prikupna in izjemno dejavna mladenka imela pri vsem tem čas tudi za ljubezen? "Ljubezen in umetnost sta neločljivo povezani, ogromno glasbenih del je nastalo iz ljubezni. In če zaradi glasbe v življenju ne bi imela prostora za nič drugega, bi krepko zgrešila bistvo tega, kar skušam z glasbo izraziti."

Lea Hedžet