Aleksander Gadžijev niza uspehe tudi v Varšavi. Foto: Warsaw Philharmonic Concert Hall
Aleksander Gadžijev niza uspehe tudi v Varšavi. Foto: Warsaw Philharmonic Concert Hall

26-letni Aleksander Gadžijev, nekdanji učenec Slovenskega centra za glasbeno vzgojo Emil Komel Gorica, ki je letos julija postal absolutni zmagovalec klavirskega tekmovanja v Sydneyju v Avstraliji, pred dvema letoma pa so ga izbrali za BBC-jevega umetnika nove generacije za obdobje 2019-2021, niza nove prestižne uspehe. Z vrhunskimi interpretacijami in govornimi nastopi osvaja tudi 17-člansko žirijo, ki spremlja letos kandidate na Chopinovem tekmovanju, na katerega se je prijavilo kar 500 pianistov z vsega sveta.

V predhodnem izboru se je goriški mojster črno-belih tipk uvrstil med 78 pianistov iz 16 držav. Izjemno uspešno se je nato predstavil na prvih dveh etapah, zaigral tudi v polfinalu, v katerem je tekmovalo 23 pianistov ter se minulo soboto uvrstil tudi v finale.

Za tuje medije je po nastopu povedal: "Ne morem dovolj močno izraziti svojega veselja, da lahko tu nastopam. Vse je zelo čarobno in vse je minilo zelo hitro. Vsako etapo sem poskušal izvajati kot koncert, saj mi je to omogočil tudi sam program. Tako mi je bil, in mi je še vedno, vsak nastop nova priložnost. To bom poskušal obdržati do konca tekmovanja."

Za nocojšnji finalni nastop je Aleksander Gadžijev izbral Chopinov Koncert za klavir in orkester št. 2 v f-molu. Njegovi izvedbi bomo lahko prisluhnili nocoj ob 18.40 tudi prek spletne strani tekmovanja in tako doživeli zgodovinski trenutek, saj ni doslej še noben slovenski pianist nastopil v finalu tega slovitega tekmovanja.

Pianist Aleksander Gadžijev