Vzorniki Grešnih kozlov so Ana Pupedan, Orlek, Zmelkoow, Iztok Mlakar in Ježek. Foto: Radio Koper
Vzorniki Grešnih kozlov so Ana Pupedan, Orlek, Zmelkoow, Iztok Mlakar in Ježek. Foto: Radio Koper

Leto 2014 je bilo prelomno za štiri glasbenike, ki so nas sredi oktobra obiskali v prenovljenem Studiu Hendrix. Pred sedmimi leti so se namreč "na kraškem robu sredi neosvobojene slovenske zemlje", kot opisujejo kraje, kjer živijo, pod imenom Grešni kozli zbrali in združili Matej Gruden Keko, Iztok Cergol, Marco Mattietti in Fabio Bandera. Prvi trije so bili že v rani mladosti krivi za marsikateri zgrešen ton, akord in udarec pri glasbi Kraških ovčarjev, pri Grešnih kozlih pa se jim pridružil še Fabio, po rodu Italijan s Cresa, ki se je, kot pravijo sami, naveličal preveč uglajenega igranja v tržaških bendih.

Ustvarjajo glasbo, ki ostane

Leta 2019 so izdali svoj prvi album z naslovom Francli z dušu, v RadiuLive! pa so predstavili nove ali neobjavljene pesmi. Večina njihovih pesmi je v lokalnem dialektu. "Nas so knjižno slovenščino učili v šoli, vedno smo morali imeti slovar pod pazduho. Nekaj pesmi smo sicer ustvarili tudi v knjižni slovenščini, a so nam rekli, da je bolje, če se držimo našega dialekta. To moramo predajati naprej. Ko nekaj uglasbiš, to ostane. Delamo na tem, da bi čim več teh pesmi ostalo in da bi naš dialekt ponesli vse do Prekmurja!"

Keko si bo minulo poletje zapomnil tudi po izdaji prve pesniške zbirke. Foto: Radio Koper
Keko si bo minulo poletje zapomnil tudi po izdaji prve pesniške zbirke. Foto: Radio Koper

Keko je pranečak pesnika Iga Grudna. "Torej imaš poezijo v genih," je zaključil Easy v nagovoru med skladbami. Keko je namreč letos poleti izdal prvenec, pesniško zbirko Rja in kri. Ali je ob teh dejstvih pisanje pesmi za Grešne kozle hec ali resno delo, je še zanimalo voditelja. Keko je odgovoril: "Gre za resno delo. Iztok mi je v veliko pomoč pri tem, da končni izdelek ne izpade trivialno. K temu stremimo, to je naš cilj."

Tokrat so v RadiuLive! nastopili Grešni kozli