V rubriki Primorski glasbeni talenti predstavljamo Veroniko Cah (levo) in Piko Žižek (desno). Foto: Tadeja Kralj
V rubriki Primorski glasbeni talenti predstavljamo Veroniko Cah (levo) in Piko Žižek (desno). Foto: Tadeja Kralj

Pod mentorstvom prof. Tadeje Kralj sta se 12-letna Veronika Cah iz Kopra in 11-letna Pika Žižek s Šareda v lanskem šolskem letu pripravljali na državno tekmovanje Temsig, ki pa so ga zaradi znanih zdravstvenih razmer neprestano prestavljali. Namesto februarja so ga tako izvedli šele konec maja, ko pa se je tekmovanja lahko udeležila le Veronika, ki si je s svojimi skrbno izdelanimi izvedbami priigrala srebrno priznanje. "Glede na razmere, v katerih smo delali, je to vsekakor velik uspeh, saj je večino šolskega leta pouk potekal na daljavo," je povedala učiteljica, ki je obe svoji učenki, kar zadeva vestnosti in marljivosti, zelo pohvalila.
Pika je sicer učenka šestega razreda OŠ Vojke Šmuc v Izoli, harfo pa se uči že pet let. Začela je, tako kot Veronika, v razredu prof. Svetlane Lučke Joksič, ki je po odhodu v pokoj svoj razred prepustila Tadeji Kralj. Poleg igranja na harfo obožuje tudi jahanje, saj ima svojega konja, pravzaprav kobilo Maiso. Obiskuje pa tudi gledališko šolo Talia. V prostem času si je za sprostitev našla še eno strast: namizni nogomet. Ko je na glasbeni šoli izbirala svoj instrument, je odločalo oko.

Primorski glasbeni talenti

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20.00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat bosta naši gostji mladi harfistki, 11-letna Pika Žižek in 12-letna Veronika Cah, učenki Glasbene šole Koper. Zaigrali nam bosta spored, ki sta ga v lanskem šolskem letu pripravljali za državno tekmovanje Temsig, na katerem je Veronika prejela srebrno priznanje.

Premamila jo je namreč podoba harfe. Danes pa ji je najbolj všeč, da lahko na tem instrumentu proizvaja zelo različne zvoke, tudi z udarci ali trkanjem po lesu, in da lahko izvaja različne glasbene zvrsti. In potem je tu še Raiven, ki jo je, tako kot tudi Veroniko, očarala s svojim nastopom na EMI. Z njim si je verjetno prislužila mesto vzornice še pri marsikateri slovenski mladi harfistki. Veronika celo razmišlja o tem, da bi s harfo nekoč šla na poklicno pot. Piki pa bo harfa ostala za hobi, saj bi se v poklicnem življenju raje ukvarjala z živalmi, morda v živalskem vrtu ali kot učiteljica jahanja.

Tudi Veronika, sedmošolka na OŠ Koper, se je v harfo zaljubila na prvi pogled. Čeprav si je prej zamišljala, da bo igrala violino, jo je premamil nežni zvok dolgih strun in zdaj ob njih vztraja že šest let. A ker je harfa precej velik pa tudi težak instrument, ga ne more nositi kamorkoli. Za domačo vadbo si je morala harfo izposoditi, ob tem pa se je morala naučiti tudi uglaševanja, saj strune hitro popustijo in jih je treba pred vsakim igranjem uglasiti. Zdaj to počne že sama, s pomočjo elektronskega uglaševalca. In čeprav ji vadba z vsemi temi pripravami vzame kar veliko časa, je tega dovolj še za petje, gimnastiko in ples. Doma pa tudi kaj zašije, skuha in se ukvarja s svojo nemško ovčarko. V zadnjem letu je zaradi koronavirusa ostala brez gimnastičnih tekmovanj ter pevskih vaj in nastopov, zato upa, da bo, tako kot prej v šolskem otroškem zboru, od letos dalje lahko pela v mladinskem. Pogosto zapoje tudi doma, v duetu s svojo sestro. Pravzaprav se skoraj vsi v družini ukvarjajo z glasbo: nono igra trobento in harmoniko (doma jih ima kakih 14), sestra se je učila igrati flavto, oče pa igra na bobne.

Zato nič čudnega, če Veronika razmišlja o poklicni harfistični karieri … "Če pa mi ne bo uspela, bom vse življenje hvaležna svoji harfi za znanje, ki sem si ga in si ga še bom z njo pridobila, pa tudi za poznavanje in razumevanje glasbe nasploh. Do takrat pa bi rada zaigrala še veliko skladb za harfo in z njo tudi še kdaj tekmovala. To me zelo veseli."