Foto: Radio Koper/Andraž Gombač
Foto: Radio Koper/Andraž Gombač

Osmošolec Dejan Derenčin iz Vrbovega poleg Osnovne šole Antona Žnideršiča v Ilirski Bistrici obiskuje tudi glasbeno šolo, kjer se pod mentorstvom prof. Mirjam Jaksetič Dolgan že sedmo leto uči harmoniko. Nič čudnega, saj prihaja iz glasbene družine; harmoniko igra tudi njegov oče in velikokrat zaigrata kar skupaj. Včasih se jima pridruži še dedek, njegovi spomini pa mednje prikličejo prav tako glasbeno dejavnega pradedka, ki je poučeval klarinet in bil član orkestra na Reki.

Čeprav ima, kot vsi najstniki, zelo rad tudi video igre pa nogomet, smučanje, pohajkovanje s svojima shetlandskima ovčarjema in druženje s prijatelji, se je lani, tedaj še kot učenec šestega razreda harmonike, vendarle odločil, da posveti svojemu najljubšemu instrumentu nekoliko več časa. Med pripravami na tekmovanje mu je učiteljica ponudila veliko dodatnih ur pouka, v katerih se je spoznaval z novim repertoarjem pa tudi z novimi tehnikami igranja. Največja novost je bil zanj melodični bas, ki je potreben za igranje baročnih skladb. Zato je rabil tudi novo harmoniko, tako, ki vsebuje register z melodičnim basom, a si jo je na srečo lahko izposodil kar na glasbeni šoli. Poleg veliko vaje je moral v tem času tudi veliko nastopati, saj se edino s pogostimi nastopi lahko izuri v premagovanju treme. "Navadil sem se na pritisk, ob tem pa sem se naučil zbrati, malo počakati in zaigrati šele takrat, ko sem pripravljen", nam je zaupal Dejan.

Foto: Radio Koper/Mirjam Jaksetič Dolgan
Foto: Radio Koper/Mirjam Jaksetič Dolgan

Rubrika Primorski glasbeni talenti, ki uvaja oddajo Glasbeni abonma, je na sporedu vsak četrtek ob 20. V njej predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Gost tokratne rubrike je Dejan Derenčin iz Vrbovega pri Ilirski Bistrici, ki je lani na državnem tekmovanju Temsig prejel zlato priznanje.

Da je zelo priden in marljiv učenec, je povedala njegova učiteljica, ki si je lani želela peljati na državno tekmovanje še dva svoja učenca, a žal nista bila pripravljena žrtvovati dodatnega časa za priprave. "Kar težko je otroke in mladostnike prepričati, da svoj prosti čas posvetijo instrumentu in da se lotijo drugačnega, težjega glasbila, ki je v zadnjih letih doživelo veliko izpopolnitev in bliskovito napredovalo v enakovreden koncertni instrument," pravi Mirjam Jaksetič Dolgan, ki sicer opaža, da harmonika med mladimi ni več tako popularna, kot je bila nekoč. Tisti, ki pa se jo želijo učiti, jo povečini izberejo zaradi popularne glasbe. Zato so učenci, kot je Dejan, prej izjema kot pravilo. To so učenci, ki se želijo naučiti nekaj več, kar je pravzaprav cilj vsakega tekmovanja, ne glede na končni rezultat.

Dejan je vendarle hotel videti od blizu, kako izgleda takšno tekmovanje. Zato se je z veseljem posvečal intenzivnim vajam in se kar z lahkoto spoprijemal s težjimi partiturami. Na tekmovalnem odru je zablestel in vsem, predvsem pa sebi, dokazal, da zmore veliko več. Kljub temu Dejan Derenčin ni povsem prepričan, ali bi želel svojo pot harmonikarja nadaljevati v tej smeri. Danes razmišlja o srednji logistični šoli in o tem, da bi njegova harmonika ustvarjala zabavne viže. A iz rok je ne misli nikoli izpustiti.

Lea Hedžet