Ustvarjalni kolektiv Hubert Hrbet se je oblikoval med drugim valom epidemije. Foto: Hubet Hrbet
Ustvarjalni kolektiv Hubert Hrbet se je oblikoval med drugim valom epidemije. Foto: Hubet Hrbet

Ustvarjalni kolektiv Hubert Hrbet se je oblikoval med drugim valom epidemije, kdaj natanko in kako je z vašim nastankom povezano ime skupine?
V sodelovanju s producentom Domnom Gracejem sem že prej naredil skladbo `Preštej do tri´. Tokrat sva se dogovorila, da spet nekaj posnameva, čeprav se nismo smeli dobivati v studiu in na vajah. Pa sem mu poslal par predlogov in med njimi ga je najbolj nagovorila pesem Svet se vrti, ki je nastala že pred desetimi leti, še pred skupino Andropavza. Igrali smo jo na koncertih in jo imamo še vedno na repertoarju. Tokratna izvedba pa ima čisto svoj aranžma. Tukaj so godala, gre za eno širino, ki odstopa od rokerskega značaja Andropavze. Zaradi tega je pesem sama zahtevala, da je nastal novi kolektiv Hubet Hrbet, ki jo je nato poslal v svet.

Kako pa je nastalo ime Hubert Hrbet?
Hubert Hrbet je lik, ki si ga je izmislil moj brat, ko sva bila še najstnika in sva se snemala v najini sobi na VHS kasete. Snemala sva zabavne glasbene dokumentarce in takrat je nastal lik Hubet Hrbet. To ime je tako nerodno in hkrati simpatično, da je kar ostalo z mano do danes.

Kot ste povedali, je pesem Svet se vrti nastala pred nekaj leti. Besedilo je optimistično, vzpodbudno, je morda povezano s kakšno posebno življenjsko zgodbo?
Ta pesem je nastala ob rojstvu prvega otroka in to je zelo pretreslo moj svet. Po dolgem času sem spet začutil nek napredek, neko spremembo v sebi. V najstniških letih slediš temu odraščanju, takrat pridejo brki, pa kosmate noge in te stvari. Potem pa se vse konča z modrostnimi zobmi med študijem. To pa je bila spet po dolgem času ena nova življenjska etapa. Polna optimizma in radosti je ta pesem zelo prijetna za igranje, ker ima močan nostalgični naboj, v njej je veliko iskrenosti.
(celoten pogovor objavljamo v spodnjem predvajalniku)

Tjaša Lotrič

Celoten pogovor s predstavnikom kolektiva Andrejem Predinom.