Letošnjega festivala se nastopajoči po letu koncertne suše zelo veselijo. Foto: Radio Koper
Letošnjega festivala se nastopajoči po letu koncertne suše zelo veselijo. Foto: Radio Koper

Na žalost 10. julija ne bomo slišali pesmi v italijanskem jeziku, saj edini dve prijavljeni nista dosegali standardov. Še ena pomembna novost je število nastopajočih: na oder bo stopilo samo 12 izvajalcev, v preteklosti se jih je predstavilo 14.

Letošnji festival se bo začel s t. i. 'medleyem', ki ga bodo predstavili zmagovalci zadnjih Melodij.

Gašper in Primož Mihelič iz 2B sta na MMS-u 2019 prejela nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega izvajalca, Tinkara Kovač pa je tisto leto zmagala. Letos so pesmi združili, je Tinkara povedala za Radio Koper: "Srečali smo se pred leti in takoj se je zgodila iskrica med mano in Gašperjem, saj sva ugotovila, da imava podobne poglede na glasbo. Že takrat smo se začeli poigravati z idejo, da bi sodelovali. V sebi sem vedela, da se bo to zgodilo. No, potem pa se je ta ideja kotalila in obračala do zdaj, ko bomo skupaj odprli festival. Komaj čakam!"

Prireditev bosta tudi letos povezala Lorella Flego in Mario Galunič. Predsednik strokovne žirije Andrea Effe je povedal, da je imela žirija težko in lahko delo obenem: "Lahko v smislu, da nekatere pesmi takoj izstopajo, nekateri izvajalci po kvaliteti petja, izstopajo tudi nekateri avtorji. In tiste pesmi z lahkoto izbereš. Težko delo pa smo imeli potem, ko moraš izbrati dodatne pesmi. Vsak od predstavnikov komisije ima namreč svoje mnenje. Težko je bilo tudi zato, ker smo morali nekatere pesmi izločiti - pri tem močna imena niso bila izjema - ali ker so bile pesmi preslabe z vidika besedila, izvedbe ali so bile očiten plagiat. Predvsem slaba besedila so pri nas večni problem."

Glasba v živo in neposredni prenos

Kljub številnim spremembam stalnica ostaja izvajanje glasbe v živo, pa tudi, da boste festival lahko v živo spremljali na TV Slovenija in prek naših valov.

Občinstvo v amfiteatru ne bo glasovalo

O zmagovalcih bodo odločali glasovi strokovne žirije, izbranih radijskih postaj in gledalcev, ki bodo glasovali prek telefona. Zaradi epidemije občinstvo v amfiteatru tokrat ne bo glasovalo.

Bodo pa na letošnjem festivalu prisotna tudi nekatera znana, močna imena, ki so, na primer, prispevali besedilo ali aranžma. Effe je povedal: "Tako je, močna imena letos najdemo tako med izvajalci kot avtorji. To se mi zdi še posebej spodbudno. Tisti, ki so dosegli nek status, zaradi katerega neradi tekmujejo, so neradi točkovani ali se ne bi radi slabo uvrstili, so bili pripravljeni podati se v avtorske vode, kar pomeni dober doprinos k splošnemu renomeju in nivoju festivala."

Med tekmovalci letos polovica Primorcev

Žirija je torej izbrala 12 pesmi, ki jih bodo izvajalci predstavili 10. julija v amfiteatru portoroškega Avditorija. Med njimi bo šest Primorcev. Prva se bosta s pesmijo 'Kdo smo? predstavila Samuel Lucas in Maja Založnik, ki sta nad sodelovanjem navdušena. Maja je povedala: "Samuela spremljam že kar nekaj časa in ga spoštujem, obožujem njegov glas. Srečna in hvaležna sem, da me je povabil k sodelovanju." Samuel pa je dodal: "Tako energijo, kot jo ima ona, imajo redki. Potreboval sem prav njo, ker je pesem pisana za duet in narejena prav za njen glas."

Četrtič bo na festivalu s pesmijo 'V globino srca', ki jo zaznamujeta latino melos in funky ritmi, nastopila skupina Platana. Zelo odkrito so povedali, zakaj so se prijavili: "Zato, ker bomo prihodnje leto obeležili 50 let obstoja in smo sodelovanje na festivalu videli kot odskočno desko za promocijo obletnice. Res, da smo starejši od MMS-a, ampak mi se počutimo mlade in dokler nas sprejmejo, upamo, da smo dobrodošli."

Prvič pa bomo na Melodijah morja in sonca videli Boštjana Pertinača, ki bo v pesmi 'Plima' s seboj prinesel nekaj Krasa: "Slišali bomo mojo avtorsko pesem, ki sem jo napisal s pomočjo prijatelja Alexa Volaska in bo v kraškem dialektu. Naj nas iz Trsta plima ponese na Kras!"

Skupina Gedore bo nastopila sedma po vrsti. Foto: Avditorij Portorož/Jadran Rusjan
Skupina Gedore bo nastopila sedma po vrsti. Foto: Avditorij Portorož/Jadran Rusjan

Tudi skupina Gedore, ki bo nastopila s pesmijo 'Ona', je pri ustvarjanju pesmi ostala zvesta krajem, od koder prihajajo člani: "Vsi smo doma v slovenski Istri, zato smo v pesem vključili pridih istrske glasbe. V pesmi govorimo o tem, kako se živi v naši Istri in kako so nas vzgajali."

Nagrade

Z nagrado Danila Kocjančiča za obetavnega avtorja oz. izvajalca bodo zmagovalcu v sodelovanju z našim radiem omogočili snemanje skladbe v studiu Hendrix. Veliko nagrado MMS v vrednosti 3000 evrov bodo podelili v sodelovanju s Turističnim združenjem Portorož, ki bo del nagrade namenil snemanju videospota z vključenimi kadri turistične destinacije Portorož in Piran.

Tatjana Mihelj se bo predstavila s pesmijo Ples v dežju. O tem, ali je dolgo razmišljala, če bi se prijavila na festival, je za naš radio povedala: "Že nekaj časa sem iskala primernega avtorja, začela sem sodelovati z Žigo Pirnatom. Avtorja sta še Andraž Gliha in Željko Mladenovič. Skladbe, ki jih Žiga piše zame, so mi pisane na kožo, tako da nismo bili v dvomih, ali bi se prijavili. Po prijavi pa sem vse skupaj nekako spustila v vesolje in ... se je zgodilo!"

'Kjer se cesta konča' je naslov pesmi, s katero se bosta predstavila Teo Collori in Franco Ceroici. Je skladba poklon ali kritika Piranu? "Absolutno poklon. Bila sva presrečna, ko sva izvedela, da je pesem sprejeta na festival."

Poleg Primorcev bodo na festivalu nastopili tudi Eva Boto ('Kdo ti bo dušo dal?'), Gal Gjurin in Manca Fekonja ('Zvezda'), Rok Ferengja in Erosi ('Mlada luna'), Saša Lešnjek ('Kaj bi svet brez upanja'), Tomaž Hostnik ('Ti sploh ne veš') in Sebastian ('Ne spim!').

Festival se bo zaključil opolnoči z ognjemetom nad Portorožem.

Na novinarski konferenci pred 40. MMS so predstavili številne novosti, ki spremljajo jubilejno izvedbo