Foto: BoBo
Foto: BoBo

Leta 2018 je žirija tridesetič zapored podelila nagrado Franeta Milčinskega – Ježka. Jubilejni nagrajenec ob igralcu Juretu Součku, ki je nagrado prejel za življenjsko delo, je bil Zoran Predin, pevec in skladatelj, kantavtor, besedilopisec, občasno pa tudi književni avtor in igralec.

Žirija je med drugim v obrazložitvi zapisala, da gre pri Predinu za presežno odličnost, ki jo je že zdavnaj prepoznala stroka in jo zdaj že več kot tri desetletja potrjuje tudi priljubljenost v širši javnosti.

"Zoran Predin je rojen Mariborčan. Mesto ob Dravi z vsemi posebnostmi mu je v značaj, ustvarjalno delo in umeščanje na javno sceno vtisnilo pečat, ki ga je v slovenskem kulturnem prostoru vselej delal drugačnega od drugih in ker se sam jezikovne in miselne drugačnosti ni sramoval, tudi posebnega. V večini njegovih besedil gre za satiro, ki odraža pronicljivost avtorja. Prav pronicljivost je nujno potrebna prvina dobrega in učinkovitega humorja. Pri Predinovih besedilih gre v več primerih za to, da besedila delujejo na dolgi rok in se lahko umestijo v različne družbene ureditve in različne družbene kontekste."

Potem ko smo ga, za razliko od ostalih delov regije, kjer redno nastopa samostojno oziroma v zanimivih glasbenih navezah, zadnja leta doživljali pretežno s skupino Lačni Franz, nam je v manj kot letu dni serviral že svojo drugo novo pesem.

Zoran o svoji vse prej kot premočrtni skladbi sporoča takole: "Ko sem jo prvič zaigral Barbari (ženi - op. a.), so se ji v očeh zalesketale solze. Pesem ji je bila takoj všeč, vsebina pa ne. Za vsak slučaj sem kar sam napisal pesem, ki poje o tem, kako se bom v njenih sanjah vračal iz večnosti. Vedno, ko se bo spomnila na nekaj lepega, se bom vtihotapil v njene misli in ji pomežiknil. Pesem sem spomladi posnel v studiu G.I.S. v Kastavu nad Rijeko, z muzikanti, ki jih je zbral legendarni hrvaški bobnar Tonći Grabušić (prvi bobnar Đoleta Balaševića ): solo kitara prof. Zvonimir Radišić, bas in kontrabas Damjan Grbac ter ritem kitarist Igor Polak. Tonski mojster je bil kitarist skupine Let 3, Matej Zec."

Skladba 'Brez sence in stopinj' je izšla pri založbi Croatia Records, ki za november načrtuje izid albuma Zorana Predina z naslovom 'Takšnih več ne delajo'.

Celoten pogovor lahko poslušate tu:

Radio Koper

Besedilo pesmi:

BREZ SENCE IN STOPINJ

Na prvi skupni sliki, skrita med poletne barve,
midva, še rosno mlada, leživa v travi.
Pikapolonica na tvoji dlani bo kmalu odletela,
nama pa na nosu piše, kaj sva si takrat želela.

Rekla si, da boš živela z mano,
s fantom iz črepinj,
dokler mi čas ne vzame sence in stopinj.

Ko bo pa tvoji duši prehudo,
ko jo črne misli zlomijo,
se spomni nekaj lepega in jaz bom spet s teboj.

Na zadnji sliki ti in jaz, objema naju najin čas,
pleševa svoj valček in dišiva po sreči.
Kot morje s svojimi valovi,kot polje s svojimi cvetovi,
zdaj kot dva kazalca riševa svoj krog.