Enajstletni Filip Luka Butinar iz Portoroža je v najmlajši kategoriji prejel vseh 100 točk. Foto: Osebni arhiv
Enajstletni Filip Luka Butinar iz Portoroža je v najmlajši kategoriji prejel vseh 100 točk. Foto: Osebni arhiv

Zaradi epidemije covida-19 in z njo povezanih ukrepov je tekmovanje potekalo v prestavljenem terminu od 19. 5. do 11. 6. 2021. Tekmovanje za najmlajše tekmovalce (I. kategorija) so zaradi višje sile izvedli brez predhodnega predtekmovanja, tekmovanje v II. in III. kategoriji pa je potekalo kot običajno v dveh etapah.

"Zelo smo veseli, da smo vztrajali in uspeli izpeljati tekmovanje v živo, za kar se zahvaljujem glasbenim šolam organizatorkam Štajersko-Pomurske regije, v Slovenskih Konjicah, na Vrhniki in pri Zavodu sv. Stanislava v Ljubljani. Pohvalil bi rad prav vse tekmovalce, ki so navkljub pouku na daljavo izkazali zelo visoko raven znanja. To potrjuje, da je naš sistem glasbenega šolstva tudi v negotovem obdobju deloval uspešno," je strnil svoje vtise Iztok Babnik, predsednik Komisije TEMSIG, ki deluje v okviru Zveze slovenskih glasbenih šol, organizatorja tekmovanja TEMSIG.

Na državnem tekmovanju TEMSIG smo od skupno 583 zabeležili 48 tekmovalnih nastopov iz primorskih glasbenih šol (5 iz GŠ Idrija, 1 iz GŠ Ilirska Bistrica, 7 iz GŠ Koper, 15 iz GŠ Nova Gorica, 11 iz GŠ Postojna, 1 iz GŠ Tolmin, 8 iz GŠ Vinka Vodopivca Ajdovščina) in 7 tekmovalcev iz koprske umetniške gimnazije. Med slednjimi je zlato plaketo in prvo nagrado prejela violinistka Maša Stopar. Med mlajšimi primorskimi talenti sta dva prejela vseh 100 točk, oba sta prvonagrajena kitarista: Filip Luka Butinar je osvojil žirijo I. a kategorije, ki mu je podelila posebna priznanja za 100 točk, za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja; Matija Skrt pa je prepričal žirijo II. b kategorije in si prislužil posebno priznanje za 100 točk.

Izbranim vtisom nekaterih udeležencev tekmovanja in njihovih mentorjev lahko prisluhnete v oddaji Glasbeni abonma v četrtek ob 20. uri na frekvencah Radia Koper v rubriki Primorski glasbeni talenti, ki bo kot vselej popestrena s posnetki primorskih glasbenikov.

Tudi kitarist Gašper Golob Rupnik (I. c) je z 99 točkami prejel 1. nagrado in povrh posebni priznanji za najboljšo izvedbo obvezne skladbe in najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Prejemniki zlatih plaket so še: kontrabasista Lev Lipušček, dobitnik 2. nagrade, in Voranc Vidmar, ki je z 99,33 točke osvojil 3. nagrado, tretjenagrajenka Karin Antulović (violina I. c), med violinisti še Jaka Černic (I. a) in najbolj obetavna tekmovalka v najnižji kategoriji Zarja Flere; violončelisti Vida Furlan (I. c) in Angela Vezjak (I. a) ter kitaristi – drugonagrajenka Hana Praprotnik (I. b), Jurij Margon in Gaber Prezelj (oba I. a), Jaka Biščak (I. b) in Jakob Žnidaršič (I. c). Izpostavimo še violistko Aniko Tratnik, prejemnico tretje nagrade in srebrne plakete, ter prejemnico posebnega priznanja za najbolj obetavno tekmovalko v najnižji kategoriji discipline violončelo, srebrno Ano Klanjšček.

Med Primorkami, ki študirata glasbo, se je v najvišji, III. kategoriji posebno izkazala harfistka Leto Križanič Žorž z zlato plaketo, prvo nagrado in posebnim priznanjem za najboljšo izvedbo obvezne skladbe. Primorski glasbeniki so sodelovali tudi v treh komornih skupinah s pihali, ki so prejele zlato plaketo: flavtistka Metka Črnugelj v Kvartetu flavt KGBL, prvonagrajeni skupini II. kategorije, saksofonist Boštjan Rojc v Oktetu saksofonov 96, ki je v III. kategoriji prejel 2. nagrado, in oboistka Neža Podbršček v zasedbi KAR EN pihalni kvintet, ki je prejel posebno nagrado za najboljšo izvedbo skladbe slovenskega skladatelja. Čestitke še Mojci Lavrenčič, ki je kot korepetitorka prejela posebno priznanje za zgledno sodelovanje s tekmovalcem in umetniško podporo v posamezni kategoriji.