Foto: Osebni arhiv
Foto: Osebni arhiv

Kvintet, ki je muziciral pod mentorstvom prof. Petra Pačnika, je bil poleg novogoriškega tria trobent iz nižje starostne kategorije, edini letošnji zastopnik primorskih glasbenih šol v komornem muziciranju. Kar pa je res škoda, saj je po mnenju profesorja Pačnika prav komorna glasba najboljša šola za življenje, v katerem se moraš naučiti prilagajanja. Tudi med mladimi skupno igranje prinese veliko več veselja kot pa solistično. »Tisti, ki igrajo v kakšnem takšnem sestavu, so veliko bolj tolerantni in prijazni do drugih ljudi. Zato sem res vesel, da mi je v lanskem šolskem letu uspelo dobiti prav takšno, originalno zasedbo trobilnega kvinteta, ki vključuje dve trobenti, rog, pozavno in tubo, saj je težko najti učence na vseh teh instrumentih, še zlasti, ker morajo biti vsaj približno enakovredni v sposobnostih in znanju. Trobila poučujem že 25 let in v vsej moji karieri mi je prvič uspelo sestaviti originalni trobilni kvintet. Zato sem z velikim navdušenjem delal s tem sestavom, sploh ko sem ugotovil, da imamo priložnost pokazati se na državnem tekmovanju. Tudi z rezultati s tekmovanja sem zelo zadovoljen, saj nam je zmanjkala le ena točka do zlate plakete, kar je za tak mlad ansambel velik uspeh.«

In kdo so prizadevni trobilci, ki so se spomladi veselili s svojim profesorjem? Valentina Dujc, ki obiskuje osnovno šolo v Divači, trobento pa se uči že sedmo leto. Pred tremi leti smo jo že gostili v naši rubriki kot zmagovalko svoje kategorije v trobenti na državnem tekmovanju Temsig, kasneje pa si je priigrala zlato plaketo in prvo nagrado še na tekmovanju Pamus. Tudi letos se namerava udeležiti državnega tekmovanja, ob tem pa še tekmovanja Bolero, saj zelo resno razmišlja o pripravah na sprejemne izpite za ljubljanski konservatorij, kamor se želi vpisati po končani osnovni šoli. Gašper Sosič prihaja iz hrpeljskega področja in je tam tudi obiskoval osnovno šolo. Kljub temu, da zdaj hodi že v srednjo tehnično šolo v Kopru, še vedno najde čas za obiskovanje glasbene šole, poleg tega pa se še dodatno stimulira v Brkinski godbi in ljubiteljsko sodeluje v narodno-zabavnem ansamblu. Lucija Škamperle je doma iz Divače, kjer se je tudi šolala, na glasbeni šoli pa se je kar sedem let učila igranja na rog. V tem času je nanizala tudi vrsto uspehov, tako na nastopih kot na tekmovanjih. Ob zaključku šolanja je na mednarodnem tekmovanju Bolero prejela zlato plaketo in zasedla absolutno prvo mesto v svoji kategoriji. Z ansamblom Kraški Rogisti pa si prizadeva animirati mlade bodoče instrumentaliste, da se odločijo za ta, manj popularen, ampak zelo zanimiv in zabaven instrument. Jaka Bevčič se je sedem let učil pozavno na nižji glasbeni šoli, letos spomladi, ob koncu šolskega leta, pa se je odločil za nadaljevanje šolanja v pozavni na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Nasprotno pa se je Gašper Prelc, ki je najprej tri leta igral bariton, in se potem še štiri leta učil tubo, odločil, da zaključi šolanje. Tube pa nikakor ne misli zapustiti, igral jo bo še naprej v »divaški godbi«. Tudi ostali člani kvinteta z velikim veseljem sodelujejo v orkestrih, eni v Pihalnem orkestru Divača, drugi v Brkinski godbi 2000. Njihov kvintet v tem šolskem letu ne deluje več v isti sestavi, a vsi njegovi nekdanji člani po potrebi še priskočijo na pomoč, saj vselej najdejo motivacijo in željo po nadaljnjem udejstvovanju. Zato so vsi še vedno aktivni na več področjih v lokalnem okolju. Dokaz več, da ima glasbeno izobraževanje v osnovnošolskem programu res pozitivne učinke na mlade, tako kot tudi glasba sama.

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20.00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki se ukvarjajo s klasično glasbo in dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat boste lahko prisluhnili Trobilnemu kvintetu Glasbene šole Sežana v izvedbi Lullyjeve Koračnice, Hookove Uverture in Straussovega Potpurija. Z dvema skladbama pa se mu bo v nadaljevanju pridružil še mladi klarinetist Drejc Boškovič iz Idrije.