Foto: Aleksander Daneu
Foto: Aleksander Daneu

23-letno Samanto Škorja iz Sv. Antona je pred 15 leti na Glasbeno šolo Koper pripeljala želja po igranju v domači godbi, kjer sta že igrala njena sestra in oče. Najprej je bil njen mentor Karl Glavina, ki jo je usmeril na umetniško gimnazijo, kjer je z odliko opravila maturo v razredu Boruta Vatovca. Štiri leta kasneje je pod vodstvom Jožeta Kotarja prav tako z odliko diplomirala na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer trenutno opravlja še magistrski študij. Predlani so jo sprejeli tudi na Haute école de musique v Ženevi, kjer pri Romainu Guyotu opravlja magistrski študij glasbene interpretacije, koncertne usmeritve.

Izjemne uspehe žanje že od malih nog, tri zlate plakete in dve prvi nagradi je prejela na državnem tekmovanju Temsig, zraven pa še tri zlate plakete in dve prvi nagradi na mednarodnih tekmovanjih Marco Fiorindo, Svirel in Emona. Tri nagrade si je prislužila na mednarodnem tekmovanju Carlino, na tekmovanju Davorin Jenko pa naziv Lavreat in absolutno prvo nagrado. Lani se je prek spleta udeležila tekmovanja klarinetistov na Tajskem, kjer je bila tretja. Pred desetimi dnevi pa je v zelo ostri konkurenci zmagala na mednarodnem tekmovanju pihalcev UniWind.

Veliko je tudi koncertirala, na samostojnih recitalih in z orkestri: bila je solistka s Simfoničnim orkestrom KGBL, s Simfoniki RTV Slovenija je leta 2018 zaigrala v finalu izbora Evrovizijskih mladih glasbenikov, z Orkestrom Slovenske vojske pa je gostovala v Portorožu. Opravila je tudi avdicijo za solistični nastop z orkestrom SNG Opere in baleta Ljubljana. Občasno sodeluje z vsemi slovenskimi orkestri, tudi s Slovenskim komornim orkestrom na Dunaju. V Švici igra v orkestru svoje šole, od leta 2017 pa sodeluje tudi v pomembnih mednarodnih zasedbah, kot so Mediteranski mladinski orkester, European Union Orchestra v Bukarešti in, na kar je še posebej ponosna, Gustav Mahler Jugendorchestra, s katerim je prav pred kratkim koncertirala v Zlati dvorani Musikvereina na Dunaju. Čeprav se je morala pred vsako vajo in nastopom testirati, je bilo vnovično srečanje s številnimi glasbeniki in predvsem z občinstvom nepozabno doživetje. Decembra 2019 je uspešno opravila še avdicijo za substituta v Orchestre de la Suisse Romande ...

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20,00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike z opaznimi uspehi doma in na tujem. Tokrat bo naša gostja 23-letna klarinetistka Samanta Škorja iz Sv. Antona, ki trenutno študira v Ženevi. Ob pogovoru z njo boste lahko prisluhnili njenim izvedbam skladb K. M. von Webra, C. M. Widorja, B. Kovácsa in F. Poulenca; eno za solo klarinet, eno ob spremljavi Simfonikov RTV Slovenija, dve pa ob klavirski spremljavi Tee Andrijić.

A na koncerte še čaka … Srečna je, da v Ženevi vsaj pouk instrumenta poteka »v živo«, da stalno napreduje, in da si lahko zastavlja nove cilje z udeležbami na spletnih tekmovanjih. Na dveh večjih natečajih (Jacques Lancelot in Cluj International Music Competition) se je že prebila v drugi krog, na polfinale pa bo treba počakati do jeseni. Sicer pa je Samanta Škorja živahna, odločna, energična in stalno zaljubljena mladenka, zaljubljena v vse, kar počne. V Ženevi se je naučila izražati skozi klarinet, se z njim povezati in spustiti vanj svojo dušo. Hvaležna je svojemu profesorju in svoji šoli, tudi za znanje francoščine in za srečevanje z glasbeniki iz različnih kultur. Izpopolnila pa se je tudi v kuharskih veščinah, saj je hrana zelo draga. Pomaga si s štipendijo portoroškega Rotary kluba, nekaj let je prejemala Zoisovo štipendijo, na Glasbeni šoli Koper so ji podelili štipendijo Mirana Hasla, a največ podpore ji vendarle nudijo starši, brez katerih bi verjetno morala kar pozabiti na glasbeno kariero. "A brez ljubezni do glasbe, do klarineta in do vsega, kar počneš, ni kariere," pravi Samanta, ki ji je bil v zadnjem letu največji izziv ohranjati motivacijo. "Srečna sem, da lahko prav zdaj sodelujem z Mahlerjevim orkestrom, ki mi z izjemnimi glasbeniki daje velik navdih." Kako pa vidi prihodnost? "Rada bi čim več igrala, v najrazličnejših zasedbah. Čakam na priložnosti. Odprta sem za vse izkušnje in ne bojim se ovir na svoji poti, saj dobro vem, da če se neka vrata nekje zaprejo, se bodo zagotovo odprla druga, ki me bodo morda peljala na boljšo, lepšo pot."