Foto: Vita Orehek
Foto: Vita Orehek

Je res vse dovoljeno?

Ne, v bistvu ne, pesem je nastajala v časih prvega in drugega vala epidemije in smo si rekli, dajmo, vzemimo si tiste tri minute, v katerih je vse dovoljeno. Saj veste, imeli smo ogromno restrikcij, vsi smo ljudje in vsi rabimo nek odklop in zato smo ga ponudili ljudem v taki obliki, ker drugače ni šlo.

Kaj pomeni tisti delček pesmi 'Življenje ni poštena igra, je nabiranje trofej'?

So dobri in so slabi ljudje. Zdi se nam, da je življenje tako, da ima nekdo vedno v ozadju nek interes, da se ponavadi vedno nekomu gre za nekaj. Imamo zelo malo dobrih prijateljev, imamo pa veliko ljudi, ki vidijo interes v tebi oziroma o stvareh, ki jih delamo in zato sodelujemo. Vsak hoče nekaj imeti od neke pogače, vsak hoče svoj košček.

Kako dolgo je nastajala pesem?

Skladba je nastala v sklopu našega drugega albuma, ta je nastajal eno leto. Zdaj samo še izbiramo pesmi, ki se nam zdijo primerne v danem trenutku za izdajo in 'Dovoljene so vse stvari' se nam je zdela perfektna za to obdobje, ki prihaja.

Kako ste preživljali te koronačase, kako ste poskrbeli za svojo varnost?

Tako kot večina drugih. Nismo jamrali veliko, vzeli smo si čas zase. Malo smo se odcepili drug od drugega, prej smo bili člani nenehno v kontaktu in smo se prenajedli samih sebe.

Najprej je bilo pet Dolenjcev, zdaj ste dobili še Tineta Zajca … On pa ni iz Dolenjske!

Ja, pet nas je Dolenjcev, eden živi v Ljubljani, koreninsko je Dolenjec. Tine, ki se nam je pridružil pred dobrega pol leta, pa je iz Domžal oziroma okolice. Super je, zelo hitro se je vklopil, smo se bali, da mu bo težko, ker se nismo poznali, ampak Tine sledi toku, plava z njim.

Kako nastajajo vaše pesmi, kdo je avtor glasbe, kdo skrbi za verze, kako si zdaj vsi člani razporedite te moči?

V skupini imamo zelo razdeljene naloge. Ker vsi vsega ne znamo, se mi zdi super, da se tega zavedamo in da delamo stvari, ki so nam blizu. Glasbo primarno oziroma večinski del drugega albuma je naredil Rok Glač z nekimi idejami od doma. Te je prinesel na vaje, nato pa se jih je nadgrajevalo skupaj s producentom Dejanom Radičevićem še v studiu. Ustvarjanje naše glasbe je nek kolektivni proces, same ideje, zasnove so pa njegove in od Roka Ahačevčiča. Onadva sta namreč avtorja tekstov. Jaka Novak je na bas kitari in skrbi za vzdušje skupine, Blaž Kuster je bobnar, Tine Zajec glavni vokalist, jaz pa klaviaturist in tolkalist.

Vaš prvenec je iz leta 2018, takrat ste izdali deset skladb čistega rock'n'rolla. Zdaj, ko je uspešnica ta pesem, v kateri je dovoljeno vse, imate zagotovo že nov lonec idej. Se pripravlja še za kakšen izdelek?

Idej imamo ogromno, je pa res, da sledimo dogajanju, spoštujemo ukrepe in čakamo. Jaz sem zagovornik tega, da se je treba prilagoditi. Če se ne prilagodiš, lahko samo umreš.

Celotnemu pogovoru lahko prisluhnete tu:

LMBJK so zamenjali frontmana in skrajšali ime zasedbe.