Maja Založnik Foto: MMC RTV SLO
Maja Založnik Foto: MMC RTV SLO

Maja Založnik je v slovenskem prostoru s svojim posebnim vokalom prisotna že leta. Spremljali smo jo na različnih glasbenih izborih in oddajah kot tudi na koncertih, kjer je izbranemu občinstvu predstavljala svoj bogat repertoar od popa, soula, rocka in funka. Tokrat je presenetila s pesmijo 'Voda sem, ti si dlan', ki je postala Pesem in pol.

Čestitke za zmago, si si jo močno želela?

Hvala, hvala. Res sem izredno vesela! Priznam, res sem si želela, saj bi rada, da moja pesem pride do veliko poslušalcev in da jo vzamejo za svojo, pa tudi, da spoznajo mene.

Izid pesmi si pospremila z besedami, da z njo predstavljaš novo Majo. Kaj je novega?

Novo je to, da sem mama. Zdaj bo hčerka stara dve leti in sem šla na svojo solo pot. Poslušam samo sebe, delam to, kar želim. Prej sem sodelovala z različnimi glasbeniki in skupinami. Zdaj pa sem se odločila za svojo smer, sem sveža in prerojena ter pripravljena na nove izzive.

Pesmi nisi posnela v Sloveniji. Kako to, kakšna je zgodba iz ozadja?

Moj del, ko jaz pojem, kot pripovedovalka zgodbe, smo posneli v Ljubljani. Ostali posnetki so iz celega sveta, naša zvezda videospota pa je morska deklica Karin. Ona je posnela svoj del na hrvaški in slovenski obali, v morju. Ja, to je kar mednarodni videospot (smeh). Snemanje oz. ekipa je švedska, avtorji glasbe so Švedi in avtorica slovenske različice teksta je moja draga prijateljica in piarovka Kaly Kolonič, s katero že nekaj časa sodelujeva in sva skupaj z vsemi najinimi močmi ustvarili projekt.

Kako lahko na kratko zaobjameš zgodbo pesmi? Že njen naslov izdaja, da ne gre za nekaj na prvo žogo …

Tako je. Ta pesem govori o tem, da beseda 'nemogoče' ne obstaja. To je tudi na nek način vodilo v mojem življenju, da si zadam cilj, da delam z vsem srcem, da pridem do želenega cilja, da poslušam sebe. Tako tudi v sami pesmi: voda pride kamorkoli, vsepovsod, tako tudi naša energija in naša želja, da delamo in pridemo do cilja. Konkretno v pesmi pa gre za ljubezensko zgodbo. Ona pride iz vode in je s svojo ljubljeno osebo - vse je mogoče in vse se da.

Kakšen je tvoj odnos do Primorske: letos si nastopila na MMS s Samuelom Lucasom, lani si sodelovala z Denisom Beganovićem, skratka, tu pa tam se povežeš s tem koncem Slovenije, naj gre za pokrajino ali izvajalce …

Vedno rada pridem na Primorsko, na morje. Res sem vesela, da sem sodelovala s temi čudovitimi glasbeniki.

Bi še nastopila v kakšnem glasbenem šovu?

Do zdaj sem sodelovala v desetih 'talent' glasbenih šovih. Še bi šla, ampak zdaj bi šla v žirijo. Namreč, pokazala sem, česa sem zmožna in zdaj bi želela ustvarjati avtorsko glasbo, za katero si želim, da se dotakne ljudi in da poslušalci vzamejo moje pesmi za svoje. Kar se tiče na splošno šovov, bomo pa videli. Letos sem se udeležila šova Zvezde pod masko, kjer sem pokazala svoj vokalni potencial. Morda res še kdaj, ampak trenutno želim delati avtorsko glasbo in čim več prepevati.

Kakšni so tvoji glasbeni načrti?

Trenutno snemamo akustično verzijo božične pesmi z Denisom Beganovićem. Sicer pa letos ne nameravam izdati nič novega, v prihodnjem letu pa vsekakor. Rada bi se prijavila na Emo, bomo videli, če bo tokrat sreča na moji strani, da se še na ta način pokažem celotni Sloveniji. Želje in plani so kar veliki, zdaj pa korak za korakom, da se pride do njih.

Celoten pogovor lahko poslušate tu:

Maja Založnik je povedala tudi, ali bi še nastopila v glasbenem šovu