Foto: Primorske novice
Foto: Primorske novice

Lena Lavrenčič iz Vrhpolja obiskuje danes 5. razred baritona. Svoj glasbeni talent je najprej preizkusila s prečno flavto: "Učiteljica pa je kmalu ugotovila, da flavta ni pravi inštrument zame in mi je zato predlagala, da poskusim z baritonom. Čeprav sem na šoli edino dekle, ki igram to nizko trobilo, sem vesela, da sem ga izbrala, ker mi je postalo zelo všeč." Vsak dan vadbi nameni tudi do 45 minut: "To je kar zahtevno, a se navadiš."

Primorski glasbeni talenti

V rubriki Primorski glasbeni talenti, ki vsak četrtek ob 20,00 uvaja oddajo Glasbeni abonma, predstavljamo najbolj obetavne mlade glasbenike, ki dosegajo opazne uspehe doma in na tujem. Tokrat sta naša gosta trobentač Tim Kobal in evfonistka Lena Lavrenčič, učenca Glasbene šole Vinka Vodopivca Ajdovščina v razredu Andreja Kobala. V nadaljevanju oddaje lahko prisluhnete zvokom flavte in saksofona vsestranskega glasbenika Vaska Atanásovskega ob spremljavi rezidenčnega ansambla Društva prijateljev glasbe. V naboru aktualnih prispevkov pa predstavljamo uspehe dveh mladih primorskih pevcev, Žige Čopija in Tee Trifković, projekt Glasbena čipka iz Idrije in program ob 70-letnici Glasbene šole Tolmin.

Lani je prvič sodelovala na državnem tekmovanju Temsig in v 1. b kategoriji osvojila bronasto plaketo. Nova izkušnja ji je bila všeč in razveselila se je rezultata. Zelo rada igra tudi v šolskem pihalnem orkestru: "Ker moraš pozorno poslušati tudi ostale, je tu igranje nekoliko bolj zahtevno, a je hkrati zelo lepo." Mlada vipavska evfonistka razmišlja, da bo prihodnje šolsko leto zaključila nižjo glasbeno šolo, a bo s svojo tenorsko tubo zagotovo sodelovala še naprej v kakšnem orkestru. V Osnovni šoli Draga Bajca v Vipavi se pri izbirnem predmetu uči španščine, ki jo je očitno zelo prevzela, saj ima njena govorica precej španskega naglasa. Rada se tudi ukvarja s športom, najraje pa plava.

"Lena je zelo pridna učenka. Veselim se dela z njo, ker je vestna, vedno pripravljena, zelo rada igra na nastopih in rada sodeluje tako v komornih skupinah kot v šolskem pihalnem orkestru," je povedal njen učitelj Andrej Kobal, ki budno spremlja tudi razvoj glasbenega talenta svojega nečaka, 13-letnega trobentača Tima Kobala.

Tim Kobal in njegov stric in učitelj Andrej Kobal v domačem okolju v vasi Višnje nad Ajdovščino Foto: Osebni arhiv
Tim Kobal in njegov stric in učitelj Andrej Kobal v domačem okolju v vasi Višnje nad Ajdovščino Foto: Osebni arhiv

"Trobento sem izbral, ker jo igra tudi moj stric, ki je sedaj tudi moj učitelj. Že od malega sem ga poslušal in me je že tedaj tudi nekaj malega naučil. Preprosto, trobenta mi je bila najbolj blizu. Seveda ni bilo vse tako preprosto, saj sem se moral precej potruditi, da sem iz nje izvabil prve tone," se spominja Tim, ki živi v isti hiši kot njegov stric v vasi Višnje nad Ajdovščino. V obdobju šolanja na daljavo je bil tako med redkimi, ki so imeli pouk doma, v živo. Tako kot Lena je tudi on lani prvič nastopil na državnem tekmovanju Temsig in v 1. b kategoriji prejel srebrno plaketo. Letos pa je na mednarodnem tekmovanju PaMus Flow v Varaždinu na Hrvaškem, ki je potekalo v začetku marca na daljavo, osvojil srebrno plaketo in drugo nagrado: "Rad tekmujem, čeprav priprave zahtevajo več vadbe, truda in vlaganja časa. Igranje pred komisijo je tudi bolj stresno kot na siceršnjih nastopih, kjer se zato počutim veliko bolj sproščeno." Že tri leta igra tudi v šolskem pihalnem orkestru, lani pa se je pridružil tudi Pihalnemu orkestru Burja v Ajdovščini: "V orkestru je ton bogatejši, lepši, igranje je bolj zabavno."
Mlad ajdovski trobentač, ki ob prostem času rad igra nogomet in kolesari, pa že danes razmišlja tudi o svoji prihodnosti: "Ko bom zaključil nižjo glasbeno šolo, bom nadaljeval na srednji, saj si želim, da bi nekoč poučeval trobento, tako kot stric Andrej."

In Andrej Kobal mu zaupa in verjame vanj: "Tim je talentiran in tudi priden učenec. Nad njegovim razvojem imam več kontrole, ker živiva v isti hiši in ga tako lahko večkrat poslušam, mu pogosto tudi kaj popravim in lahko imava tudi kakšno dodatno uro. Všeč mi je, ker uživa med igranjem in na nastopih, rad sodeluje v orkestru. Večkrat pa tudi prime inštrument in si zaigra kakšno domačo, Avsenikovo melodijo. V njegovem igranju prepoznavam žar in upam, da bo s trdim delom in vztrajnostjo tudi nadaljeval."

Tatjana Gregorič