Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević

Koikoi je sveže ime razgibane in brbotajoče beograjske glasbene scene. Prvič so nase opozorili leta 2019 na kompilaciji Hali Gali – platformi, ki združuje nove generacije glasbenih ustvarjalcev in poslušalcev, neobremenjenih z žanrskimi oznakami in s predsodki.

Zasedbo sestavljajo Marko Grabež, Emilija Đorđević, Ivana Miljković in Ivan Pavlović Gizmo – raznorodni kreativci iz različnih vetrov tamkajšnje scene z jasnim skupnim ciljem: ustvarjanjem presežnega indie rocka/alternativnega popa. S tem odločno zapolnjujejo vrzel med bliščem mainstreama in intimo podzemlja, ki je na balkanski glasbeni sceni predolgo ostala prazna. V začetku letošnjega leta so vstopili v raznorodno druščino združeno pod okriljem novogoriške založbe Moonlee Records.

Foto: Nemanja Knežević
Foto: Nemanja Knežević

Rezultat je prvenec 'Pozivi u stranu'. Ta prinaša mamljivo obliko drugačnega popa, ki je v isti sapi svilnato blagozvočen in igrivo hrupen, radijsko senzibilen in rockersko silovit, vselej pa ovit v tančico hipnotičnega balkanskega melosa, prepleta ekstaze in nostalgije. Vznesena žensko-moška dvoglasja s svojstvenim seksapilom bodo nekatere spomnila na britanske The XX, druge pa morda na regionalne ljudske prakse.

Album 'Pozivi u stranu', na katerega je balkanska indie scena čakala vsaj desetletje, je biser za vse, ki ste že zdavnaj spoznali, da je napredni pop - novi punk.

Na njem se nahaja tokratna Pesem tedna Radia Koper, Krinolina.

Pogovoru z Miranom Rusjanom lahko prisluhnete tu:

Krinolina je aktualna Pesem tedna

Besedilo pesmi KRINOLINA

Krinolina, krinolina.
Krinolina, nežni bol,
Ti me stegni prejako.
Krinolina, predstavo,
Ti me drži uspravno.
Ja te snivam da te skidam.